Enligt Kristina Alexanderson, professor i socialförsäkring vid Karolinska institutet i Stockholm, snurrar en föreställning runt i medier om att mammor är mer sjuka än pappor, och att kvinnor som föder flera barn är sjukare.
Men enligt hennes, och hennes kollegers forskning, som baseras på registerdata med över 12 000 tvillingsystrar där 63 procent fött barn stämmer inte det. Snarare är det tvärtom.
”Ibland pratas det om barn som negativt”
Kvinnor som fött fler än ett barn har färre sjukskrivningsdagar och färre dagar med sjuk- och aktivitetsersättning, det som tidigare hette förtidspension.
– Ibland pratas det om barn som vore det något negativt för föräldrar. Men vi har en situation i Sverige där vi inte behöver ha fler barn än vi vill. Och det finns flera hälsofrämjande faktor med att få barn, säger hon under ett seminarium på AFA Försäkring som är med och finansierar forskningen.
Sådana faktorer för föräldrar är bland annat mer struktur i livet, amning, ändrad livsstil.
– Själv slutade jag röka till exempel, säger Kristina Alexanderson.
Kan påverka viljan att anställa kvinnor
Hon nämner även risker som finns, och att alla inte kan få barn. Men datan talar tydligt för att kvinnor som fött fler än ett barn är mindre sjuka.
Samhällets stöd som möjligheten till föräldrapenning, vab, rätten att behålla sin anställning, förskola och skola påverkar också. På frågan vilken nytta hennes forskningsresultat får svarar hon.
– Det ger mer kunskap, speciellt eftersom idén finns att mammor till flera barn är mer sjukskrivna. Föreställningar som kan leda till att arbetsgivare och hr-folk kan dra sig för att anställa kvinnor. För föreställningar påverkar.