Föreskrifter om psykosocial arbetsmiljö införs 2016 Foto: Istock
Arbetsgivaren får större ansvar att motverka mobbning.

Föreskrifter om psykosocial arbetsmiljö införs 2016

Arbetsgivaransvar Det kommer att införas en föreskrift om organisatorisk och social arbetsmiljö, bekräftar Arbetsmiljöverket. Men eftersom remissvaren var många och spretiga tar myndigheten lite längre tid på sig.
25 feb 2015
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

– Ungefär hälften av svaren är positiva och hälften negativa. Det är viktigt att vi tar hand om alla remissvar med största respekt. Det tar lite tid att värdera alla synpunkter. Vi har därför valt att ta lite mer tid på oss för att kunna göra ett bra arbete, förklarar avdelningschef Ywonne Strempl i ett mejl till Arbetsvärlden.

Redan 2003 föreslog Arbetsmiljöverket föreskrifter som skulle tydliggöra arbetsgivarens ansvar för den psykosociala arbetsmiljön, men då gav man upp eftersom motståndet från arbetsgivarsidan var så starkt. Men nu kommer det alltså att bli en föreskrift, trots att arbetsgivarorganisationerna var negativa i sina remissvar även denna gång.

– Det finns för närvarande ingen anledning att tro att det inte ska bli några föreskrifter och eventuella justeringar kommer bara att ändra föreskrifterna marginellt, då det skulle krävas en ny remissomgång om vi inför större förändringar i förslaget, skriver Ywonne Strempl.

– Vår föresats är att vår generaldirektör Erna Zelmin-Ekenhem ska kunna fatta beslut om föreskrifterna i september. En vägledning till föreskrifterna håller på att skrivas och kommer att vara klar i anslutning till att föreskrifterna träder i kraft, gissningsvis i mars nästa år, fortsätter hon.

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar