Forena vill anmäla Sverige till ILO Håkan Svärdman på Forena är redo att anmäla Sverige till ILO. Foto: TT och Forena.

Forena vill anmäla Sverige till ILO

Arbetsskadeersättning Arbetsskadorna ökar, men allt färre får livränta genom arbetsskadeförsäkringen. Nu uppmanar fackförbundet Forena LO, TCO och Saco att anmäla Sverige till ILO. Men TCO tvekar.
18 jan 2021

Antalet arbetsskador har ökat med 34 procent de senaste tio åren. Samtidigt har andelen skadade som får ut livränta genom arbetsskadeförsäkringen minskat drastiskt: 80 procent färre får ersättning idag jämfört med för femton år sedan.

– Varje dag skadas runt 130 personer i arbetet. Förr var det runt 20 av dem som fick ersättning, idag är siffran 2. Det ger en rätt så förskräcklig bild över hur den här försäkringen fungerar, säger Håkan Svärdman, samhällspolitisk chef på fackförbundet Forena.

Vi har skrivit under en konvention som säger att om man har en arbetsskada så ska man få ersättning. Så fungerar det inte nu.

Forena har nu uppmanat de fackliga centralorganisationerna att anmäla Sverige till ILO för brott mot konvention 121, som ska ge löntagare rätt till ersättning vid skador i arbetet. Sverige skrev under konventionen i slutet av sextiotalet.

– Vi har skrivit under en konvention som säger att om man har en arbetsskada så ska man få ersättning. Så fungerar det inte nu, säger Håkan Svärdman.

Flera andra fackförbund inom TCO har ställt sig positiva till initiativet, meddelar han.

Påverkansarbete hejdat av corona

Men en anmälan till ILO är inte nödvändigtvis rätt väg att gå, menar Lise Donovan, jurist på TCO, även om det är viktigt att frågan om hur arbetsskadeförsäkringen fungerar lyfts fram.

– Den här frågan är viktig för oss och har varit det i flera år, arbetsskadeförsäkringen är inte välfungerande idag.

Det fackliga arbetet för att få till förändringar i hur försäkringen fungerar är igång, säger hon.

Att anmäla till ILO är en ganska stor sak att göra, vi är kanske inte riktigt där ännu.

TCO, LO och Saco har vid två tillfällen skrivit till arbetsmarknadsministern med kritiska frågor om hur arbetsskadeförsäkringen fungerar. I slutet av 2019 uppvaktade de socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi i frågan

– Sen kom corona. Att anmäla till ILO är en ganska stor sak att göra, vi är kanske inte riktigt där ännu. Det ligger några steg framåt i processen, säger Lise Donovan.

Nyheter

Borde vara enkla förändringar

Håkan Svärdman säger att en ILO-anmälan är en stor sak, men att regeringen behöver pressas att agera.

– Det här är en akut situation, de flesta som skadas i arbetslivet får ingen ersättning. Det kan man med relativt enkla handgrepp få ordning på, om man har viljan och tillräckligt inflytande.

18 jan 2021
Kommentera
Kommentera

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Nyheter
De viktigaste nyheterna två gånger i veckan