Fler uppsagda tjänstemän till TRR – sämst utveckling i Skåne Många företag har inte i första hand behov av att göra sig av med arbetskraft, allt oftare handlar det om att växla kompetens. Foto: Christine Olsson / TT

Fler uppsagda tjänstemän till TRR – sämst utveckling i Skåne

Omställning Samtidigt som fler uppsagda kommer till TRR, privattjänstemännens omställningsorganisation, ser vd:n Lennart Hedström en ny trend: arbetsgivarna vill undvika varsel och kontaktar TRR i allt tidigare skeden för omställning.
29 jan 2019
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Den sex år långa nedgången i antalet tjänstemän som kommer till omställningsorganisationen TRR är bruten. När TRR nu summerar 2018 visar det sig att utvecklingen planade ut under hösten, och prognosen för 2019 är att man kan vänta en ökning på runt tio procent.

Lennart Hedström, vd för TRR. Foto: Torbjörn Persson.

– Alltsedan 2013 varit en nedgång totalt i riket, antalet har minskat varje år. Och så såg det ut att göra även 2017, men sista kvartalet i fjol hände något. Trenden planade ut, och kanske bottnade vi på 11 000.

Det säger Lennart Hedström, vd på TRR, till Arbetsvärlden.

Samtidigt spretar utvecklingen åt olika håll i landet, inte minst när man jämför de tre storstadslänen.

Rekord i Skåne

Medan utvecklingen fortsatte vara positiv i Västra Götaland förra året med en fortsatt minskning av antalet uppsagda tjänstemän med 10 procent, går det åt andra hållet i Skåne län. I Skåne har 25 procent fler sagts upp förra året jämfört med 2017, enligt TRR en rekordstor ökning, och samtidigt tar det längre tid än tidigare för uppsagda att få ett nytt jobb.

– Det beror främst på att några stora arbetsgivare har varslat, som Ikea och Sony. Men det innebär att Skåne län har den tuffaste arbetsmarknaden för tjänstemän i landet, säger Lennart Hedström.

 

– Och i Stockholm, som tidigare har haft ledartröjan i mängder av år vad gäller den bästa arbetsmarknaden, har både antalet tjänstemän som kommer till oss ökat, och tiden det tar att få ett nytt jobb har blivit längre.

Fångas upp av offentlig sektor

Många av de varslade privattjänstemännen fångas upp av offentlig sektor, som länge lidit brist på kompetens.

– Redan 2017 gick många från Ericsson, som skar ner, till Transportstyrelsen och Trafikverket.

Efterfrågan är samtidigt fortfarande stor på kompetent arbetskraft generellt. I Stockholm får många jobb inom IT-sektorn, eller inom olika typer av service. Också för de som är 50 år eller äldre kan omställningen innebära en skjuts för karriären. Mellan 35 till 40 procent av dem får ett bättre jobb, inte sällan ett chefsjobb, med en högre lön efter tiden på TRR.

Enligt Lennart Hedström skulle förklaringen kunna vara att rörligheten på den svenska arbetsmarknaden är för låg, och att många därför stannar för länge på ett jobb.

Kommer in i tidigare skede

Företagen skulle också kunna öka den interna rörligheten, menar Lennart Hedström. Han berättar att  allt fler företag har behov av en mer eller mindre konstant kompetensväxling vilket också gör det känsligt att varsla personal om uppsägning.

– Vi upplever att allt fler säger att de inte vill varsla eftersom det slår mot varumärket. Och vårt avtal säger ju att vi ska jobba med personer som är uppsagda eller löper risk att bli uppsagda – så länge det finns en diskussion mellan arbetsgivare och fack om detta så kan vi också ta emot tjänstemännen.

Har det ökat?

– Absolut! När jag började som vd på TRR för två år sedan var det inte alls något vanligt fenomen. Men förväntningarna har ökat från företagen att vi ska in tidigare – de vill att vi ska komma in proaktivt, träna chefer och ha vägvalssamtal med deras medarbetare.

Sedan 1 januari 2019 gäller ett nytt omställningsavtal på privata tjänstemannasidan. Det innebär bland annat ökade möjligheter för de som omfattas av avtalet att studera.

På vilket sätt kan det avtalet förändra förutsättningar för omställningen?

– Det är lite för tidigt för att säga. Men vi har jättehöga förväntningar på att det ska bli ytterligare ett instrument för oss att stötta dem som vill byta inriktning, och att det ska öka möjligheterna till företagens kompetensförsörjning.

Det nya avtalet innebär att även sjukskrivna omfattas, och att personer över 40 år har möjligheter att studera i upp till fyra terminer med studieersättning, i första hand för att fylla ut studiestöd från CSN.

– Det här är dels en möjlighet för individen att vidareutbilda sig eller att växla över till ny kompetens, men också att säkerställa att den här personen ska kunna gå till nytt jobb.

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar