Fackliga ledare greps när Hongkongprotesterna slogs ned Foto: Vincent Yu/AP
Poliser i Hongkong rensar områdena som ockuperats under flera månader.

Fackliga ledare greps när Hongkongprotesterna slogs ned

Hongkong Flera fackliga ledare arresterades igår när polisen i Hongkong tömde det område som i två och en halv månad ockuperats av demonstranter. Bland de gripna var högsta ledningen för Hongkongs fackliga centralorganisation HKCTU. Samtliga släpptes dock fria på fredagsmorgonen.
Bengt Rolfer
12 dec 2014 | 11:15
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

– Ockupationen var en form av civil olydnad så alla som var där var beredda på att de kunde bli arresterade. De satt lugnt kvar för att ge en signal om kärlek och fred från paraplyrörelsen. Såvitt vi vet förekom inget våld i samband med gripandet, säger Sally Choi som arbetar på HKCTU:s kansli till Arbetsvärlden.

Det var i går morse som myndigheterna slog till mot det som sedan i slutet av september varit centrum för paraplyrörelsens kamp för ett mer demokratiskt Hongkong. Främst har kravet gällt att få nominera egna kandidater till valen av politisk ledning 2017. Demonstrationerna har ägt rum på flera platser, men mest folk har samlats vid Admiralty i de centrala delarna av Hongkong. Några hundra meter av en åttafilig genomfartsled har varit avspärrad och tusentals demonstranter har slagit upp färgglada tält och levt sina liv här. Området ligger precis mellan regeringshögkvarteret och en stor galleria och tunnelbanestation.

Igår tog myndigheternas tålamod slut. Barrikaderna revs och tälten röjdes undan. Det mesta gick fredligt till och de demonstranter som inte gick självmant burades in. Två av de gripna var HKCTU:s generalsekreterare Lee Cheuk-yan och kanslichefen Mung Siu Tat. Även ledarna för några medlemsförbund greps.

Lee Cheuk-yan

Lee Cheuk-yan, HKCTU. Foto: Denny Lorentzen

För en dryg månad sedan intervjuade jag Lee Cheuk-yan för Arbetsvärlden just på den här platsen. Han är även ordförande för labourpartiet och har en plats i Hongkongs lagstiftande församling Legco. Vi hade stämt möte vid Legcos byggnad hundra meter från ockupationsområdet. Lee Cheuk-yan föreslog att vi skulle göra intervjun i HKCTU:s lilla bås på det ockuperade området. Så vi fällde ut var sin campingstol där och han berättade om den fackliga situationen i både Hongkong och Kina. Sannolikt var det också här han greps.

”Folk som tidigare inte varit politiskt intresserade har blivit det nu och de är inte rädda längre.”

Jag frågade honom då vad han trodde att ockupationen skulle leda till och hur länge den skulle pågå. Han svarade:
– Den kan hålla på länge än. Folk är väldigt bestämda och verkar inte ha tröttnat. Samtidigt är det inte lätt att få en politisk lösning. Det här är inget den lokala regeringen i Hongkong kan besluta om, utan det som krävs är att Kinas regering ska ändra ståndpunkt. Det är på dem pressen ligger. Vi hoppas på en fredlig lösning.

Men nu är det alltså över. Efter gripandet igår sa Lee Cheuk-yan till internationella medier att paraplyrörelsen har varit en uppvaknandeprocess för befolkningen.
– Folk som tidigare inte varit politiskt intresserade har blivit det nu och de är inte rädda längre, det gäller speciellt de unga människorna.

Idag vilar han ut och är inte tillgänglig för en kommentar. Sally Choi på HKCTU berättar att samtliga gripna släpptes på fredagsmorgonen och att inga anklagelser än så länge har riktats mot dem.

”Det här var bara början på vår kamp för sann demokrati i Hongkong.”

Det alla frågar sig nu är vad som kommer att hända härnäst. Ockupationen beskrivs som den största händelsen i demokratikampen i Kina sedan massakern vid Himmelska fridens torg i Peking 1989. Som mest har över 100 000 personer deltagit. Flera talespersoner för paraplyrörelsen sa redan igår att kampen för demokrati kommer att fortsätta, men under andra former – vilka återstår att se.
– Det här var bara början på vår kamp för sann demokrati i Hongkong, säger Sally Choi.

Och på gångbron över till regeringshögkvarteret hänger en banderoll med texten ”Vi kommer tillbaka”.

Bengt Rolfer

/ Kontakta skribenten

12 dec 2014 | 11:15

Relaterad läsning

Ämnen:
#Hongkong
Visa artikelns 1 kommentar
Kommentera
  1. Länkad till från rolfer.se - "Nyhetsartikel om demonstrationerna i Hongkong : Bengt Rolfer" 2 jan 2015:
    […] Arbetsvärlden: http://www.arbetsvarlden.se/fackliga-ledare-greps-nar-hongkongprotesterna-slogs-ned/ […] - Läs hela texten här

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar