”Fackföreningsrörelsen måste ge upp sina gamla strider”

Flygkris Norwegianpiloternas strejk är symptomatisk för en global arbetsmarknad med osäkra anställningar och en stelbent fackföreningsrörelse, menar professor Guy Standing, författaren till boken Prekariatet.
18 mar 2015 | 13:35
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

− Missförstå mig inte, jag hoppas att de vinner sin strid, och de kan de mycket väl också göra. Men i det stora hela för fackföreningsrörelsen en förlorad kamp. Facket håller desperat fast vid gårdagens medicin i stället för att presentera nya lösningar, säger Guy Standing, ekonomiprofessor vid University of London och tidigare toppekonom hos ILO.
Guy_Standing
I sin bok ”Prekariatet: den nya farliga klassen.”, som kom ut 2013, beskrev Guy Standing en ny samhällsklass med osäkra anställningar och dåligt betalda arbeten, och en arbetsmarknad där flexibilitet och fragmentisering är norm. Han menar nu att det inte bara är de med lägst löner (piloter är relativt välbetalda) som utsätts för den globala trenden av osäkra anställningsformer.

− Internationellt ser vi en stor skiftning mot osäkra, instabila arbeten. Pilotstrejken är också extra intressant för att de försöker protestera mot en global trend. Bara i Europa kan vi se miljoner människor som inte bara har osäkra anställningar utan inte heller är uppbackade av sociala anställningssystem.

Facket måste ta nya grepp

Han menar att den nordiska modellen måste genomgå en förändring och anpassning till tiden vi lever i nu.

− Fackföreningsrörelsen tillhör 1900-talets starka progressiva rörelser, men modellen är inte längre så stark som den en gång var. Idag har vi en global arbetsmarknad med ett stort överskott på arbetstagare och vi måste därför hitta nya modeller.

Fackförbunden slåss bara för insiders.

− Facken måste antingen ändra ställningstagande eller fortsätta att representera en allt mindre del av arbetskraften. Människor i prekariatet tillhör inte fackföreningsrörelsen, de kan till och med vara fientligt inställda till den eftersom de inte känner att den synliggör deras problem.

Är den svenska modellen död?

− Död är ett för starkt ord, men den är definitivt på nedgång. I Sverige kan vi till exempel se att inkomstklyftorna växer. Vi har en allt större grupp som har kroniskt osäkra anställningar och som inte heller har någon yrkesidentitet. Fackförbundet representerar inte dem. Fackförbunden slåss bara för insiders.

Han menar att fackföreningsrörelsen måste återuppfinna sig själv i att vara progressiv och nydanande, så att den i större utsträckning kan representera hela arbetskraften.

Vad tror du om framtidens arbetsmarknad?

− Jag är faktiskt ganska optimistisk – fler och fler börjar erkänna att prekariatet finns och fler säger sig också tillhöra det, vilket är ett första steg. Vi kan också se att fackförbund inom OECD börjar bli mindre defensiva och inser att de måste ta nya grepp. Vi ser också en återpolitisering där allt fler unga människor, särskilt i Sydeuropa men även i Sverige, ser att tiden är kommen för en annan sorts kollektivism och ser sig om efter nya alternativ, säger Guy Standing.

18 mar 2015 | 13:35

Relaterad läsning

Visa artikelns 1 kommentar
Kommentera
  1. Av Anders 20 mar 2015:

    Jag vill ju hävda att när den fackliga kampen för trygga och säkra jobb började så var det inte heller då möjligt att kunna göra det som sedan blev gjort. Jag vill även påstå att det jobbet aldrig upphört. Vi har haft en period med mer ”samsyn” under galgen för arbetsgivaren men de har flyttat fram sina positioner så vi är tillbaka där vi var när det fanns daglönare. Den fråga vi har nu är ju hur vi skall hitta nya arbetsuppgifter och fördela dessa på ett rättvist sätt. Vill hen inte det så bidrar hen till en fortsatt splittrad värld med de spänningar som kommer med den politiken.

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev