OECD: Otrygga jobb bakom ökade inkomstskillnader

Ojämlikhet Inkomstskillnaderna ökar i världen. Enligt OECD är en viktig orsak otrygga jobb: tillfälliga anställningar, deltidsarbete och egenanställningar. Det växande prekariatet påverkar den långsiktiga tillväxten.
25 maj 2015 | 15:50
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

OECD:s generalsekreterare Angel Gurría var uppenbart bekymrad när han nyligen presenterade organisationens senaste rapport om de ökade inkomstskillnaderna i medlemsländerna: In it together: Why less inequality benefits all.

OECD:s generalsekreterare presenterar rapporten. Foto: OECD/Andrew Wheeler

OECD:s generalsekreterare presenterar rapporten. Foto: OECD/Andrew Wheeler

– Att regeringar inte uppmärksammar den ökande ekonomiska ojämlikheten innebär att de skär i den sociala sammanhållningen och skadar den långsiktiga tillväxten, sade OECD:s generalsekreterare Angel Gurría på presskonferensen i Paris.

Sverige inte längre mest jämlikt

OECD har tittat på hur inkomstskillnaderna i medlemsländerna har förändrats sedan 1985 fram till 2013.

Skillnaderna visar sig vara större än någonsin. På 1980-talet tjänade de rikaste 10 procenten i länderna sju gånger mer än de fattigaste 10 procenten, 2013 tjänade den rikaste tiondelen nästan tio gånger mer än den fattigaste tiondelen.

Sverige – som toppade listan 1985 med de mest jämlika inkomsterna – tillhör inte längre toppskiktet, vi är i stället ett av de länder som har ökat sina inkomstskillnader allra mest.

Mest jämlika är i stället Danmark, Slovenien, Slovakien och Norge. Störst inkomstskillnader finns i Chile, Mexiko, Turkiet, USA och Israel.

Ond cirkel skapar prekariat

En viktig orsak bakom den ökande ojämlikheten är enligt OECD att en allt större andel av arbetskraften hamnar i en ond cirkel av otrygga jobb till låga löner och arbetslöshetsperioder. Det gäller 50 procent av alla jobb som har skapats i OECD-länderna mellan 1995 och 2013.

Mest drabbade är ungdomar och unga upp till 30 år. Samtidigt visar statistik att de tillfälliga jobben i mindre grad än tidigare fungerar som språngbräda till fasta heltidsjobb.

”Här behövs mer grundläggande utbildning, yrkesutbildning och regleringar som gör att villkoren för den här typen av arbeten närmar sig övriga villkor på arbetsmarknaden.”

På presskonferensen i Paris betonade Stefano Scarpetta, ansvarig för arbetsmarknad och sociala frågor i OECD, att färre tillfälliga jobb än väntat fungerar som språngbräda till mer trygga jobb. Runt 20 procent av de tillfälligt anställda i länder som Frankrike, Italien, Spanien och Portugal har fasta heltidsjobb tre år efter den första visstidsanställningen.

I Norden ser det bättre ut, konstaterade han, men tillade att det är fortfarande bara hälften som har fast jobb tre år efter visstidsanställningen.

– Här behövs mer grundläggande utbildning, yrkesutbildning och regleringar som gör att villkoren för den här typen av arbeten närmar sig övriga villkor på arbetsmarknaden, menade Stefano Scarpetto.

Mer fördelningspolitik

Utmaning nu, menar OECD, är att konstruera policys som både är tillväxtvänliga och som minskar ojämlikheten. OECD:s råd till medlemsländerna för att minska inkomstskillnaderna och öka chansen till långvarig tillväxt innehåller därför inte bara åtgärder för utbildning och tryggare jobb. Det handlar också om att öka kvinnors deltagande i arbetslivet, och om att designa skattesystem som klarar att omfördela inkomsterna utan att hota tillväxten.

Fördelningspolitik via skatter och olika stöd är enligt generalsekreteraren Angel Gurría ett effektivt sätt att minska ojämlikheten.

– Fördelningspolitik låter kanske kommunistiskt, som han uttryckte det på presskonferensen. Men vi vet nu att det inte har med ideologi att göra, det handlar om policyval och ekonomisk tillväxt. Väldesignade förståndiga skattesystem skadar inte. Regeringarna måste därför försäkra sig om att även välbärgade medborgare och multinationella företag betalar sin del av skattebördan.

25 maj 2015 | 15:50
Om skribenten
Tf chefredaktör

Relaterad läsning

Visa artikelns 1 kommentar
Kommentera
  1. Länkad till från noden.se - "noden trender vecka 22 2015 • sedan starten 2005 nr 397 - Noden - Noden" 29 maj 2015:
    […] OECD: Otrygga jobb bakom ökade inkomstskillnader […] - Läs hela texten här

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev