Facket välkomnar värnplikt efter misslyckande I dag, den 2 mars, tar regeringen beslut om att återinföra värnplikten. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Facket välkomnar värnplikt efter misslyckande

Värnplikt I dag, torsdag, ska regeringen ta beslut om att återaktivera värnplikten som varit vilande sedan 2010. Det rapporterar SVT Nyheter. Beskedet välkomnas av Håkan Sparr, ordförande för Försvarsförbundet, som lyfter fram att mer resurser behövs för utbildning.
2 mar 2017 | 11:03
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Ett försämrat säkerhetspolitiskt läge i Sveriges närområde och svårigheter för Försvarsmakten att rekrytera tillräcklig personal ligger bakom beslutet.

– Ska vi ha fulla och övade krigsförband så måste det frivilliga systemet kompletteras med värnplikt , säger försvarsminister Peter Hultqvist (S) till SVT Nyheter.

”Det är inte många ställen där det finns logement eller officerare som kan utbilda.”

Beskedet välkomnas av Försvarsförbundet som var kritiska till beslutet att ta bort värnplikten. Ett helt frivilligt system räcker inte till, enligt Håkan Sparr, ordförande på Försvarsförbundet.

– Det har inte fungerat, det går inte att få de personella resurser man behöver till Försvarsmakten med den här frivilligheten, säger Håkan Sparr till Arbetsvärlden.

Håkan Sparr, ordförande på Försvarsförbundet. Foto: Sören Andersson

Han påpekar att Försvarsmakten kommer behöva mer resurser.

– Det är svårt att se att resurserna finns i försvarsmakten i dag att ta emot värnpliktiga. Det är inte många ställen där det finns logement eller officerare som kan utbilda. Men det är ju en fråga för försvarsmakten, säger Håkan Sparr, och fortsätter:

– Allmän värnplikt kräver resurser, både lokaler och personal som i dag inte finns. Det är likadant i rekryteringsmyndigheten där vi också har många medlemmar. Det här kräver tillförande av personal vilket vi givetvis tycker är bra.

Sedan värnplikten blev vilande har det blivit färre jobb framför allt i ”förråd, skjutbanor och övningsfält” enligt Håkan Sparr.

– Vi tycker det är dags att lyfta bort officerare från administrativa poster och låta dem utbilda värnpliktiga så kan vi anställa civila på de administrativa posterna.

Inom kort kommer både män och kvinnor som är födda 1999 och 2000 att få information om vad beslutet om återinförd totalförsvarsplikt innebär. Enligt SVT Nyheter har Försvarsmakten fått i uppgift att planera för att minst 4000 per år ska genomföra grundutbildning med värnplikt under åren 2018 och 2019.

Totalt ska cirka 13 000 personer kallas till mönstring, ett antal som inkluderar både de frivilliga och de värnpliktiga. Skyldighet att genomgå mönstring gäller från 1 juli 2017 och skyldigheten att genomföra grundutbildning med värnplikt från 1 januari 2018.

”Det är dags att lyfta bort officerare från administrativa poster och låta dem utbilda värnpliktiga.”

– Vi har ju ett system i Norge som fungerar med både värnplikt och med professionell organisation och det är ju den som vi nu mer kommer att efterlikna, säger försvarsminister Peter Hultqvist till SVT Nyheter.

Antalet som tas ut till värnplikt kan också komma att ökas om omvärldsläget försämras. Försvarsminister Peter Hultqvist anger siffran 600 miljoner kronor som den kostnad det innebär att öka antalet med 1000 soldater.

2 mar 2017 | 11:03

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev