Facket överraskas av storleken på varslet Lokalt drabbas framför allt kontoren i Malmö, Helsingborg och Älmhult, där 220, 250 respektive 100 tjänster varslas. Foto: Johan Nilsson / TT

Facket överraskas av storleken på varslet

Ikea skär ner 7 500 tjänster ska bort på Ikea, varav 650 varslas i Sverige. Omfattningen på nedskärningarna överraskar facket, men inte att de skulle komma. – Vi måste ställa om organisationen efter de nya krav som följer med digitaliseringen, säger Eva Sonesson, förste vice ordförande på Unionen Ikea.
21 nov 2018 | 13:51
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Det är tjänstemännen som får ta huvudstöten av de nedskärningar som Ikea aviserar. Lokalt drabbas framför allt kontoren i Malmö, Helsingborg och Älmhult, där 220, 250 respektive 100 tjänster varslas.

Totalt varslas 650 tjänster i Sverige i en omorganisering som väntas leda till att 7 500 tjänster försvinner inom hela koncernen.

Det är min absoluta förhoppning att vi ska hitta den bästa lösningen för alla inblandade.

Så sent som i våras varslades anställda i Sverige. Då försvann omkring 100 tjänster.

Eva Sonesson, Unionen.

– Vi har vetat om att något skulle komma efter varslet i våras. Det är digitaliseringen som sätter press på organisationen och det är en utveckling vi inte kan bortse från. Vi måste ställa om organisationen efter de nya krav som följer med digitaliseringen, säger Eva Sonesson, förste vice ordförande på Unionen Ikea.

– Däremot hade vi inte väntat oss att nedskärningarna skulle ha den här omfattningen. Vi trodde kanske att de skulle vara mindre.

Har medarbetarna fått möjlighet att kompetensutveckla för att eventuellt undvika sådana här nedskärningar?

– Vi har inte alls kommit så långt i dag. De här nedskärningarna som aviserades i dag har vi inte suttit i reella förhandlingar kring ännu. Men det kommer vi göra de närmaste dagarna.

Har ni någon förhoppning om att hitta lösningar med kompetensutveckling för att nedskärningarna ska bli mindre omfattande?

– Det är min absoluta förhoppning att vi ska hitta den bästa lösningen för alla inblandade. Vi får gå in och titta detaljerat på vilka tjänster som berörs och se vilka tjänster som eventuellt kan slås ihop och vilka som kan ta över vissa arbetsuppgifter.

– Vi har redan utsett en förhandlingsgrupp som kommer inleda förhandlingar vilken dag som helst.

Globalt förutspår Ikea att antalet tjänster de närmaste året däremot kommer öka totalt sett, med 11 500 nya jobb. Hur många av dessa som i så fall kommer finnas i Sverige är dock oklart.

21 nov 2018 | 13:51

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev