Skolor, arbetsgivare och idéburna samhällsaktörer har startat en ny anställningsmodell för unga i utanförskapsområden. Den går ut på att åttondeklassare får jobba för lön under två timmar i veckan i ett års tid. Lite fler än hundra ungdomar från Upplands Väsby och Sundsvall har redan sökt jobben och under mars och april ska de börja arbeta. Modellen kallas för Studiemotiverande arbetslivsorientering, SAO-jobb, och under våren sjösätts projektet som en pilot.
Facken är inte med bland undertecknarna av den DN debatt-artikel som gjorde arbetsmarknadsinsatsen känd för en bredare publik.
Men till Arbetsvärlden säger LO:s avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä att organisationen är väldigt positiv till initiativet. Att ungdomarna får lön och samtidigt måste sköta sin skolgång är ett bra upplägg, menar han.
– Det är för en god sak och det är positivt att det är så många företag som är med. Det är bra att ungdomarna får en peng också, inte minst för att det finns andra frestelser för dem i samhället.
Befintliga kollektivavtal fungerar
Hur regleras detta i avtal?
SAO har dansk förebild
SAO liknar danska initiativet ”Fritidsjobb”, som genomförts i utsatta områden i Danmark. Arbetena erbjuds hela skolklasser på utvalda skolor i utanförskapsområden.
Samtidigt som åttondeklassarna erbjuds jobb och lön ställs det krav på att de sköter sina studier och sin skolnärvaro.
I pilotprojektet har skolbarn från fem skolklasser på Väsby skola i Upplands Väsby och S:t Olofsskolan i Sundsvall fått söka jobben och gått på anställningsintervjuer. Efter vårens pilotprojekt att vill projektgruppen gå vidare och erbjuda modellen till samtliga utsatta områden i Sverige.
– I detta läge, då det har formen av ett pilotprojekt, gör vi bedömningen att det inte behöver skrivas särskilda avtal. De kollektivavtal som finns tar höjd för detta. Det är en anställning och de får lön för två timmar i veckan.
Det långsiktiga målet för initiativtagarna är att göra SAO-jobb till ”en självklar del av det svenska utbildnings- och yrkesvägledningssystemet”.
Kan avtalen behöva justeras om detta skalas upp och blir stort?
– Vi få se på det då i så fall, säger Veli-Pekka Säikkälä.
Företag i kö
Det är en lång rad företag som vill hjälpa till. Axfoodkedjorna Willys och Hemköp, SJ, Skistar, Rikshem och Apoteket för att bara nämna några. Under arbetets gång har Evin Cetin, jurist och en av initiativtagarna, blivit positivt överraskad av hur många som hört av sig och visat intresse för modellen.
– Detta är otroligt viktigt. Vi har 180 utanförskapsområden och många unga ärver utanförskapet. Det här ger en möjlighet att bryta utanförskapet och skapa en inkludering, säger Evin Cetin.
– Framför allt skapar det framtidstro och hopp för ungdomarna, samtidigt som vi förbereder en ny generation för arbetsmarknaden, fortsätter hon.
Handels extra positiva till SAO-jobb
Hur har ni tänkt kring avtalsdelen?
– Just nu följer vi Arbetsmiljöverkets föreskrifter som säger att barnen får arbeta från att de är 13 år och lokala fackliga företrädarna har arbetat bra med att förbereda säkerheten och inkluderingen.
Signalerna från fackförbunden har varit positiva, berättar hon. Hon lyfter särskilt fram dialogen med Handels.
– De har varit fantastiska. Vi har ett centralt ramavtal med dem som butikskedjorna kan förhandla utifrån och som vi ska utveckla vidare.