Grova angrepp mot pressfriheten i EU:s nya ordförandeland Slovenien Premiärminister Janez Janša är beryktad för sitt twittrande. Han har inte bara anklagat journalister för att ljuga utan också sprida coronaviruset, enligt Europarådets rapport. Torsdagen den 1 juli tar han över ordförandeklubban för EU och leder organisationen i ett halvår. Foto: Johanna Geron, Pool via AP

Grova angrepp mot pressfriheten i EU:s nya ordförandeland Slovenien

Pressfrihet Sloveniens premiärminister Janez Janša använder hashtaggar som #presstitutes och har anklagat journalister för att sprida corona. Om ett par veckor tar han över ordförandeklubban i EU. Svenska EU-parlamentariker kallar det "för djävligt" och helt oacceptabelt.
Carl von Scheele
18 jun 2021 | 06:00
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Slovenien kritiseras av Europarådet för hot och trakasserier mot oliktänkande och journalister. Särskilt allvarligt är sexuella trakasserier mot kvinnliga journalister, enligt kommissionären för mänskliga rättigheter Dunja Mijatović.

Det har också hänt att journalister har blivit misshandlade under uppdrag. En fotograf har fått sin käke krossad, enligt rapporten.

Den Europeiska journalistfederationen, där svenska Journalistförbundet är medlem, är en av de pressorganisationer som varnar för utvecklingen i landet.

När Europarådets rapport släpptes för någon vecka sedan gjorde Sloveniens premiärminister Janez Janša ett utfall på twitter mot kommissionären. Han kallade henne för missledd, partisk och en person som sprider fake news.

Torsdagen den 1 juli tar han över ordförandeklubban för EU och leder organisationen i ett halvår.

− Det är ytterst olämpligt och djupt beklagligt, säger EU-parlamentariker Alice Bah Kuhnke (MP) till Arbetsvärlden.

Miljöpartiets Alice Bah Khunke i EU-parlamentet.
Foto: Fredrik Persson / TT

EU-kommissionen understryker i vart och vartannat tal vikten av att stärka EU som en demokratisk union.

Hon sitter i utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter och i parlamentets särskilda arbetsgrupp för mediefrihetsfrågor.

− Vi som arbetar med mediefrihetsfrågor och journalistisk säkerhet i parlamentet har under längre tid riktat skarp kritik gentemot framför allt premiärminister Janša.

Även Evin Incir (S) riktar hård kritik mot Slovenien och använder kraftuttrycket ”för djävligt” om att landet tar över ordförandeklubban i ett halvår.

Den svenska EU-ledamoten Evin Incir (S) riktar hård kritik mot Slovenien.
Foto: Fredrik Persson / TT

Vi måste steppa upp arbetet med skydd för pressfriheten, jämställdheten och yttrandefriheten.

− Vi måste tala högt om läget och tydligt markera mot Slovenien att utvecklingen inte kan accepteras, säger hon till Arbetsvärlden.

Både Bah Kuhnke och Incir är väl medvetna om att det roterande ordförandeskapet inte kan stoppas ens när ett land står på tur som inte lever upp till EU:s grundläggande värderingar.

Vill stoppa stödpengar

Men de anser att EU-kommissionen och ministerrådet ändå borde vidta kraftfulla åtgärder mot den slovenska regeringen och använda sig av rättsstatsmekanismen som trädde i kraft vid årsskiftet. EU ska kunna stoppa stödpengar till medlemsländer som tummar på rättsstatens principer med hjälp av de nya reglerna.

− EU-kommissionen understryker i vart och vartannat tal vikten av att stärka EU som en demokratisk union. Å andra sidan agerar de inte med de verktyg som de faktiskt har, säger Alice Bah Kuhnke.

Även Evin Incir tycker att EU-medel ska stoppas till Slovenien:

− Inte en krona av våra skattebetalares pengar ska gå till länder som kränker mänskliga fri- och rättigheter. Vi måste steppa upp arbetet med skydd för pressfriheten, jämställdheten och yttrandefriheten.

Kafka skulle inte ha skrivit det bättre

När Slovenien tar över ordförandeskapet om tre veckor lyfter man fram tre prioriterade områden. Ett av dem är att föra en dialog om hur rättsstatsprincipen fungerar och kan stärkas i EU och i enskilda medlemsländer. Men den slovenska regeringen gör tillägget att det ska ske med respekt för nationella konstitutionella system och traditioner.

– Det är tragikomiskt att landets premiärminister och regering ska bära någon slags rättsstatskultursfana gentemot andra medlemsländer och resten av världen. Kafka skulle inte ha skrivit det bättre, säger Alice Bah Kuhnke.

Evin Incir tycker att frågan om rättsstatsprincipen är viktig att lyfta fram, men tillägger:

– Man kan inte å ena sidan påstå sig prioritera vissa frågor och värderingar och å andra sidan kränka dem. Då blir man inte trovärdig.

Tomas Tobé (M) avböjer att kommentera

Arbetsvärlden har även begärt kommentarer från Tomas Tobé (M) som sitter i rättighetsutskottet och som i den konservativa och kristdemokratiska EPP-gruppen är partikamrat med företrädare från premiärminister Janšas regeringsparti.

På måndagskvällen meddelar emellertid hans pressekreterare att ”vi får hoppa denna gång” och avstår från att kommentera frågan.

Europarådets rapport visar att den offentliga debatten i Slovenien under flera år har präglats av ökad fientlighet, intolerans och respektlöshet.

Oberoende journalister arbetar i ett hårdnande klimat. Förolämpningar, hot och smädelser riktas mot dem både i sociala medier och i traditionella medier. Vid enstaka tillfällen har journalister eller fotografer misshandlats.

Premiärminister Janez Janša är beryktad för sitt twittrande. Han har inte bara anklagat journalister för att ljuga utan också sprida coronaviruset, enligt Europarådets rapport. Han använder hashtaggar som #fakenews och #presstitutes.

Regeringen vidtar också åtgärder för att begränsa självständigheten och trovärdigheten för public service.

Flera europeiska pressorganisationer har reagerat starkt på utvecklingen

Europarådets larmrapport om hur yttrandefriheten och mediefriheten i Slovenien pressas tillbaka är inte den enda.

En offentlig utfrågning i Europaparlamentet om mediasituationen i landet slutade i en lång konfrontation mellan rättighetsutskottets ordförande och premiärminister Janša. Han försökte kuppa igenom visning av en video om mediesituationen i landet, men kopplade bort sig från mötet när videon inte visades, och anklagade därefter parlamentet för censur.

Senare publicerades videon på den slovenska regeringens hemsida. Till dramatisk bakgrundsmusik anklagas regeringens meningsmotståndare i videon för att ha attackerat journalister under många år. Videon avslutas med frågan vem det är som hotar pressfriheten i landet.

Flera europeiska pressorganisationer har reagerat starkt på utvecklingen i Slovenien och gemensamt skrivit till EU-kommissionen och EU-parlamentet för att varna för utvecklingen.

− Klimatet för kritisk journalistik försämras och statliga organ används i ökad utsträckning för breda attacker mot ogynnsamma medier. Det är mycket viktigt för pressfrihet och demokrati i EU att Slovenien inte följer den illiberala väg som Ungern och Polen har tagit, skriver pressorganisationerna.

Bland undertecknarna finns Europeiska Journalistfederationen, Internationella Pressinstitutet och Reportrar utan gränser.

Professor: Attacker mot oliktänkande

Professor Marko Milosavljević, vid universitetet i huvudstaden Ljubljana, säger till Deutsche Welle, Tysklands utlandskanal, att alla som riktar kritik mot den slovenska regeringen blir utsatta för brutala attacker i sociala medier, men också i medier som kontrolleras av regeringspartiet SDS.

Liksom Europarådet understryker professor Milosavljević att speciellt kvinnliga journalister är utsatta

− De är konsekvent ett mål för den här regeringen, deras informatörer och regeringstrogna medier etcetera.

Han konstaterar också att regeringen har lagt fram förslag till nya medielagar, som inte bara dramatiskt minskar finansieringen av public service, utan också vill avföra det viktigaste privata mediabolag från kabelnätet och upplösa ett stort privat radiobolag.

− Detta är väldigt personliga attacker på speciella medier bara för att de är kritiska till regeringen.

Europarådets kritik

Angrepp på pressfriheten och journalister:

  • Klimatet för journalister har blivit alltmer giftigt och fientligt.
  • Förolämpningar, hot och smädelser riktas mot journalister både i sociala medier och i traditionella medier.
  • Anonyma telefonsamtal, mejl och brev, graffitti på mediehusens väggar och stalkning är andra medel för att hota journalister.
  • Premiärminister Janša har på regeringens hemsida publicerat ett uttalande med rubriken ”War with the media” och skrev att ett krig med medierna skulle vara mer än välkommet i Slovenien.
  • Premiärminister Janša har också beskyllt journalister för att sprida coronaviruset. Han anklagar dem bland annat för att ljuga och använder på twitter hashtaggar som #fakenews och #presstitutes.
  • Regeringspartiet använder sig av närstående medier för att driva på den fientliga kampanjen mot journalister.
  • Europarådet redovisar händelsen när en fotograf på uppdrag blev misshandlad och fick en käkfraktur. Ett annat exempel är en kvinnlig journalist som fick ett anonymt brev med ett vitt pulver som framkallade en allergisk reaktion. Ett tredje exempel är en kvinnlig journalist som hotades av knivhuggning av en internettidning.
  • Oberoende journalister som kritiserar regeringen är främsta målet för dessa olika attacker och hot.
  • Europarådet ser särskilt allvarligt på de sexuella trakasserier som riktas mot kvinnliga journalister. De utsätts också för häftiga kvinnofientliga attacker.
  • Kvinnliga journalister får frekvent kommentarer om sin ålder och kroppsliga utseende. De får ofta höra förolämpningar med anknytning till prostitution, våldtäkt eller dödshot.
  • Politiker och andra personer i offentligheten är bland de som gör sexistiska uttalanden.
  • I den slovenska lagstiftningen är ärekränkning ett brott som kan ge fängelse när det riktas mot offentliganställda. Den används för att tysta kritiska journalister.
  • Regimen försöker genom lagstiftningen tvinga journalister att avslöja sina källor när de publicerar sekretessbelagd information.
  • Regeringen försvårar också för journalister som önskar tillgång till offentlig information eller ställa frågor till ansvariga politiker och myndighetspersoner.
  • Regeringen har vidtagit flera olika åtgärder under det senaste året som riskerar att försvaga public service och underminera dess självständighet.
  • Premiärministern har i tweet attackerat public service och anklagat radio- och tv-bolaget RTA för att sprida lögner och kallar den offentligt ägda nyhetsbyrån STA en skam för nationen.
  • Regeringen har försökt ändra styrelse och ledning för både RTA och nyhetsbyrån STA. Premiärministern har offentligt uttryckt att vissa redaktörer inte är kompetenta och borde sägas upp.
  • Regeringen har också förslag på ändringar av massmedielagarna samt de lagar som styr RTV och nyhetsbyrån STA.
  • Den offentliga finansieringen av nyhetsbyrån STA har stoppats vid två tillfällen, med förklaringen att STA inte kommit in med nödvändiga underlag för att erhålla pengarna vilket byrån förnekar.

Allmänna angrepp på yttrandefriheten:

  • Den offentliga debatten präglas av fientlighet och intolerans.
  • Hatuttalanden riktade mot muslimer, invandrare, romer, judar och HBTQ-personer ökar. Under 2018 års valrörelse kom sådana uttalande från flera politiker.
  • Politiker från alla läger har förolämpats och hotats och vid minst ett tillfälle har en politikers bostad utsatts för en våldsam attack.
  • Företrädare från regeringen har konstant yttrat sig nedsättande mot civilsamhällets organisationer och de som försvarar mänskliga rättigheter.
  • Förtal av civilsamhällets organisationer har blivit en normal företeelse sedan premiärminister Janšas parti, Slovenien Democratic Party (SDS) kom till makten i mars 2020. Premiärministern och företrädare för SDS kallar dem för folkets fiender och parasiter som slösar med offentliga medel.
  • Regeringen har använt coronapandemin för att förbjuda protester i en omfattning som inte har varit motiverat av hälsoskäl. När till exempel folksamlingar på upp till 10 personer varit tillåtna har protester som begränsats till det antalet varit förbjudna.
  • Regeringen har infört höga böter på minst 400 euro (ca 4 000 SKR) för dem som deltar i demonstrationer.
+ Expandera
Carl von Scheele
18 jun 2021 | 06:00

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev