EU vill ha arbetare från Nordafrika till bristyrken Abir Al-Sahlani är nöjd att EU-kommissionen och kommissionär Ylva Johansson plockat upp förslag från Europaparlamentet om arbetskraftsinvandring. Foto: TT.

EU vill ha arbetare från Nordafrika till bristyrken

Arbetskraftsinvandring EU vill underlätta arbetskraftsinvandring från länder utanför unionen genom flera åtgärder. I en talangpool ska den som vill migrera från tredje land matchas ihop med arbetsgivare. Den svenska europaparlamentarikern Abir Al-Sahlani (C) ser dagens besked som en stor seger för sina förslag.
Carl von Scheele
28 apr 2022 | 06:00
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
2
+1
0

I en rapport till Europaparlamentets utskott för medborgerliga fri- och rättigheter lade i höstas den svenska parlamentarikern Abir Al-Sahlani fram en rad förslag som skulle underlätta arbetskraftsinvandring. En stor majoritet stödde hennes initiativ.

På onsdagen kom svaret från EU-kommissionen, som föreslår både förändringar i två befintliga direktiv och system för att locka rätt utbildad arbetskraft till lediga jobb i Europa.

– Kommissionen har tagit våra förslag på allvar och återkommit med konkreta lagstiftningsförslag. Det är jättemäktigt. Jag är otroligt glad, säger Abir Al-Sahlani till Arbetsvärlden.

Matchning med partnerländer

EU ska bygga upp en matchning mellan arbetskraft från tredje land och arbetsgivare. Man kommer dessutom ha särskilda avtal med partnerskapsländer för att utbilda arbetskraft på rätt områden och i språk som talas i unionen. De två verktygen kallas talangpooler och i talangpartnerskap.

Arbetsgivare i EU kommer långt i förväg kunna flagga för att om fem, tio år har vi kompetensbrist på detta område och kunna bygga upp kompetensen i tredje land.

EU-kommissionen föreslår också att den som är arbetskraftsinvandrare ska kunna byta arbetsgivare utan att behöva lämna landet. Det är ett sätt att komma åt arbetsgivare som exploaterar invandrare, men dessa riskerar också böter.

– EU har tre miljoner lagliga migranter varje år. Vi behöver dem, eftersom vi har brist på många sektorer i alla medlemsländer, sa ansvarig kommissionär Ylva Johansson när förslagen presenterades på tisdagen.

Hon underströk att åtgärderna prioriterar arbetskraftsinvandring i särskilt behövande sektorer på arbetsmarknaden som vård, jordbruk, turism och IT-sektorn. Dessutom ska ansökningsförfarandet om arbets- och uppehållstillstånd digitaliseras och därmed underlättar systemet både för medlemsländerna och invandraren och får bättre skydd mot förfalskningar.

”EU är ingen ö”

Abir Al Sahlani framhåller att arbetskraftsinvandringen måste sättas in i sitt rätta sammanhang.

– EU är ingen ö. Europa konkurrerar med USA och övriga delar av världen om arbetskraftsinvandringen. Alla vill inte till Europa, som högerpopulisterna vill utmåla det.

Systemet kommer att leda till kunskapsöverföring till tredje land.

Hon framhåller inte bara minskad byråkrati och ökat skydd för invandrarna mot exploatering som stora framgångar för hennes initiativ. Talangpartnerskap med tredje land ser hon som viktigt. I ett första skede ska EU-kommissionen bygga upp detta med Marocko, Tunisien och Egypten.

– Arbetsgivare i EU kommer långt i förväg kunna flagga för att om fem, tio år har vi kompetensbrist på detta område och kunna bygga upp kompetensen i tredje land för att så småningom få den som invandrad arbetskraft.

Hur ser du på risken för att tredje länder töms på kompetens som de själva hade behövt i det egna landet?

– Jag tror att det blir tvärt om. Systemet kommer att leda till kunskapsöverföring till tredje land som annars inte hade blivit av. Många av de personer som vill migrera till EU kommer senare att återvända hem. Med sig har de både kompetens och nyvunna erfarenheter.

Risken för kunskapsutarmning i tredje land minskas också av att EU står för dessa utbildningscentra som annars inte hade funnits, enligt Al Sahlani.

S: Begränsar medlemsländernas inflytande

Hennes förslag har inte enbart tagits emot positivt av svenska representanter. Europaparlamentarikern Evin Incir (S) var en av dem som lade ner sin röst i höstas när utskottet röstade om förslagen. Socialdemokraterna var nöjda med skrivningar om arbetstagarnas rättigheter, men kritiskt till övriga delar av förslaget.

– Al-Sahlanis förslag är i praktiken en begränsning av möjligheten för oss att hantera frågan om arbetskraftsinvandring på medlemsstatsnivå, menar Evin Incir.

EU-parlamentarikern Evin Incir (S). Foto: Europaparlamentet.

Medlemsländerna i EU har ofta svårt att komma överens i migrationsfrågor. Detta gäller särskilt flyktingpolitiken. På tisdagens presentation av EU-kommissionens förslag framhöll dess vice ordförande Margaritis Schimas att förslagen ger medlemsländerna ett mer hållbart system för legal migration. Medlemsländerna ska bland annat själva fortfarande bestämma vilken volym de vill ha på arbetskraftsinvandringen.

Men Margaritis Schimas säger också mot bakgrund av åldrande befolkning och kompetensbrist i många branscher:

– Vi måste öppna dörren för legal invandring.

Carl von Scheele
28 apr 2022 | 06:00

Relaterad läsning

Visa artikelns 1 kommentar
Kommentera
  1. Länkad till från skyddsombudensverkstad.se - "EU vill ha arbetare från Nordafrika till bristyrken - Skyddsombudens Verkstad" 28 apr 2022:
    […] InläggsinnehållLäs merArbetsrätt-arkiv – Arbetsvärlden […] - Läs hela texten här

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev