En tredjedel av arbetsförmedlingarna ska bort

Arbetsförmedlingen Nära en tredjedel av Arbetsförmedlingens kontor ska läggas ner för att kunna växla lokalhyror mot personal och digital service. Fackförbundet ST på Arbetsförmedlingen ser det som en möjlighet att förbättra arbetsvillkoren för personalen.
29 okt 2014 | 12:06
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

I dag gick Arbetsförmedlingens generaldirektör ut på DN debatt och avslöjade att myndigheten planerar att lägga ner hundra arbetsförmedlingskontor. Det motsvarar nära en tredjedel av myndighetens cirka 320 kontor.

–Det här inte en fråga om att spara pengar, säger Anna-Lisa Höglund, en av Arbetsförmedlingens tre regionchefer till Arbetsvärlden. Vi ska växla lokalhyror mot mer personal.

Eva-Lisa Höglund, Arbetsförmedlingen. Foto: Magnus Pehrsson

Eva-Lisa Höglund, Arbetsförmedlingen. Foto: Magnus Pehrsson

Hon vill varken ge några konkreta summor på hur mycket som lösgörs eller några datum för nedläggningar, det blir en pågående process.

–Men det ska inte ta så lång tid som fem år. Det pågår en översyn som vi nu vill skynda på, där vi ser var vi har lokalkontrakt som löper ut och om vi kan säga upp kontrakten. Samtidigt börjar vi rekrytera mer personal.

Var kommer kontoren att läggas ner?

–Vi vet inte exakt än. Det ska fortfarande finnas kontor på rimligt avstånd, restiden ska inte behöva öka mer än en timme åt vardera hållet.

Flera faktorer ska vägas in. Förutom kontrakt som löper ut handlar det om de kvarvarande kontorens möjlighet att bereda plats åt de handläggare som har jobbat på de nedlagda kontoren, samtidigt som ännu fler ska rekryteras, enligt Eva-Lisa Högslund i eller nära de områden där kontor läggs ner.

Hon säger är detta är ett resultat av förändringar som den nya generaldirektören Mikael Sjöberg inledde bara några dagar efter att han började på myndigheten i februari i år.

Fackförbundet ST:s avdelning på Arbetsförmedlingen ser det som en möjlighet.

–Vi har stridit länge för bättre villkor för handläggarna, och för att de ska kunna ägna mer tid åt arbetsgivarkontakter. Det här kan frigöra resurser till det.

Det säger Fredrik Andersson, vice ordförande på fackförbundet ST Arbetsförmedlingen.

En viktig del i förändringen är att samtidigt utveckla den digitala servicen. Bland annat ska arbetssökande kunna skriva in sig över internet i stället för att tvingas besöka ett kontor.

Hur vet ni att resurserna inte slukas helt av it-systemen i stället för personalresurser?

–Det kommer vi att hålla koll på, säger Fredrik Andersson. Vårt krav är att vi ska följa det här i samverkansprocessen och ha insyn i budgeten hela tiden.

29 okt 2014 | 12:06
Om skribenten
Tf chefredaktör

Relaterad läsning

Visa artikelns 2 kommentarer
Kommentera
  1. Länkad till från guuran.wordpress.com - "Om att befästa Arbetsförmedlingens roll | Görans tankar och bagateller" 30 okt 2014:
    […] DN Debatt, DN Debatt, DN Debatt, DN Debatt, DN Debatt, di.se, SVT, SVT, Ekot, SvD, Arbetsvärlden, […] - Läs hela texten här
  2. Av Maria 25 mar 2015:

    Arbets förnedringen skapar bara osämja i samhället och ingen kommer att sakna dem när de försvinner. Vad får man höra av de idag egentligen? Jo att det kränker folk så mycket det orkar. Lägga ner vartenda kontor veta . Regeringen kan satsa BÄTTRE. Helt övertygad om detta. För jag vet hur det strular.

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev