Nordea redovisar ökande kostnader i den nya delårsrapporten och aviserar stora nedskärningar bland personalen – omkring 13 procent av de anställda på storbanken får gå.
Vd Casper von Koskull skriver i sin kommentar till delårsrapporten att Nordea befinner sig två år in i en transformation som bland annat innehåller satsningar på större kapacitet inom regelefterlevnad och riskhantering, liksom teknologi, digital bankverksamhet och IT. Satsningar som ökar bankens löpande långfristiga kostnader.
Minst 6,000 anställda och konsulter ska bort, varav 2,000 konsulter.
För att minska på kostnaderna vänder man sig till en annan utgiftspost: personalen. Casper von Koskull flaggar för ett behov av kompetensväxling, liksom stora nedskärningar av personalstyrkan. Minst 6 000 anställda och konsulter ska bort, varav 2 000 konsulter. Det innebär alltså att en ansenlig andel av bankens totalt drygt 31 000 anställda försvinner. Flest anställda har storbanken i Danmark, Sverige, Finland och Norge, men hur personalnedskärningarna ska fördelas anges inte. Det blir en stor uppgift för facket att förhandla om nedskärningarna.
– Den lokala klubben finns på plats för att förhandla om hur det ska gå till, vilken takt det ska ske i och i vilken omfattning, säger Ulrika Boëthius, ordförande på Finansförbundet, till Arbetsvärlden.
Hon poängterar att man ännu inte vet hur nedskärningarna kommer gå till och att det skulle kunna röra sig om att man inte tillsätter nya tjänster.
Kommer bankerna generellt ha färre anställda i framtiden?
– Så kan det bli, det här är en bransch med en snabb teknikförändring och nedskärningar är inget nytt för oss, även om jag ser det som ett problem när det blir sådana här stora, braskande program. Det finns ingen anledning att tro att det skulle sluta, säger Ulrika Boëthius.
– Men det skulle också kunna bli så att det uppstår nya tjänster som kräver bemanning.
Vad gör facket?
– Vi ställer krav på att arbetsgivarna ska ge de anställda möjlighet till kompetensutveckling. En kompetensväxling behöver inte betyda att man gör sig av med anställda och anställer nya personer med andra kompetenser, det kan också skötas genom utbildning av befintlig personal. Vi har också bra omställningsavtal, säger Ulrika Boëthius.
Stor nota för skiftet
För att genomföra förändringarna räknar Nordea med transformationskostnader om 100–150 Euro (motsvarande 968–1,452 miljoner kronor) under fjärde kvartalet 2017. ”Under de kommande fyra åren kommer vi också ha transformationskostnader och för att göra det här skiftet så effektivt och transparent som möjligt kommer vi rapportera dessa som löpande kostnader”, skriver Casper von Koskull i sin kommentar.
Under nästa år förväntar sig banken kostnader, som inkluderar transformationskostnaderna, på uppskattningsvis 4,9 miljarder Euro (47,5 miljarder kronor), ett belopp som gradvis väntas minska till under 4.8 miljarder Euro 2021 (eller 46,5 miljarder kronor).