”Vår ambition är att vara det mest inkluderande och mångsidiga företaget i världen och vi är fast beslutna att skapa en miljö där alla kan uppleva en känsla av tillhörighet och vara hela sitt bästa jag både professionellt och personligt.”
Det kan man läsa i it-konsultbolaget Accentures senaste svenska årsredovisning.
Nyligen meddelade bolaget från globalt håll att man skrotar sina mål om mångfald och inkludering, på grund av ett föränderlighet landskap i USA och presidentordrar som måste följas.
Donald Trump har utfärdat en order om att allt arbete med DEI, som står för Diversity, Equity och Inclusion, ska skrotas i alla verksamheter som finansieras med offentliga medel.
Och många privata bolag följer efter (se faktaruta nedan).
De ändrar sitt DEI
- JPMorgan Chase, Morgan Stanley och Citigroup "tar bort eller tonar ner" språkbruket kring sina DEI-initiativ. Andra banker, inklusive Wells Fargo och Bank of America, har också börjat granska sitt DEI-språk.
- Coca-Cola och PepsiCo förbereder sig för att följa Trumps presidentorder som syftar till att förbjuda DEI-program, eftersom båda företagen får statliga kontrakt.
- Goldman Sachs slopar kravet på att företag som börsintroduceras måste ha minst två mångfaldsrepresentanter i sin styrelse, varav en måste vara kvinna.
- Disney ändrar sin strategi för DEI. Företaget tar bort sin webbplats Reimagine Tomorrow som lyft fram mångfald i personalen och justerat innehållsvarningar på äldre filmer på Disney+.
- Deloitte uppmanar sina amerikanska anställda som arbetar med myndighetskontrakt att ta bort pronomen från sina e-postsignaturer. Företaget kommer att rulla tillbaka sina DEI-mål och sluta publicera mångfaldsrapporter. För Deloittes brittiska filial förblir mångfald "en prioritet."
- Tv-bolaget PBS stänger sin DEI-avdelning, och de anställd får gå. Enligt ett internt meddelande görs detta för att följa Trumps order mot DEI-program.
- Google slutar markera kulturella högtider som Pride Month och Black History Month.
- Accenture slutar med mångfaldsmål vid rekrytering och befordran, med hänvisning till Trump-administrationens press på privata företag att ta bort DEI-initiativ.
- Amazon tar bort "inkludering och mångfald" från sin årsredovisning.
- Amtrak tar bort sitt DEI-program, som insatser för att anställa och befordra mångfaldiga medarbetare.
- Google meddelar sina anställda via e-post att man inte längre kommer att ha mångfaldsmål vid rekrytering och överväger att avveckla andra DEI-program.
- Varuhuskedjan Target har begränsat sin Pride-kollektion efter konservativ kritik och avslutar sitt program "Racial Equity Action and Change" och kommer inte delta i externa mångfaldsundersökningar.
- FBI stänger sin DEI-avdelning i december.
- Meta slutar med flera initiativ för att öka rekryteringen av mångfaldiga kandidater, inklusive utbildningsprogram för jämlikhet och inkludering.
- McDonald's slutar använda specifika mångfaldsmål, avslutar externa mångfaldsundersökningar och döper om sitt mångfaldsteam till "Global Inclusion Team."
- Walmart avvecklar sitt "Center for Racial Equity", slutar erbjuda vissa LGBTQ-produkter och fasa ut termen DEI i företagets dokument.
- Boeing lägger ner sin globala DEI-avdelning.
- Ford Motor Co slutar delta i externa mångfaldsundersökningar.
- Jack Daniel’s moderbolag Brown-Forman tar bort mångfaldsmål och avslutar deltagandet i Human Rights Campaign-indexet.
- Harley-Davidson avvecklar sin DEI-avdelning.
Källa: Forbes, som uppdaterar listan kontinuerligt
Arbetsvärlden har försökt nå Accenture i såväl Sverige, bolaget har över tusen anställda här, som Norden. Men vi har inte fått något svar.
Vi har också försökt nå anställda, men ingen vill prata i dagsläget.
Accenture i Sverige fortsätter
Bolagets vd, Patrik Nylander, har dock skrivit ett inlägg på Linkedin, med anledning av vad som hänt. Han skriver att bolaget kommer fortsätta arbetet med inkludering och mångfald med ”oförminskad kraft”.
”För mig personligen har vårt mångåriga arbete med inkludering och mångfald varit en av de viktigaste anledningarna till att jag fortfarande jobbar på Accenture”, skriver han vidare.
Och att det inte bara handlar om värderingar, utan också är ”helt nödvändigt för vår affär.”
Aygül Kabaca är vd för Make Equal, och DEI-expert. Hennes jobb är bland annat att utbilda om jämlikhet och mångfald.
Hon säger att inga kunder eller uppdragsgivare hört av sig och börjat vackla. Däremot får hon och hennes kolleger dagligen nu frågor hur det som händer i USA påverkar Sverige.
– Jag ser inte den risken, att svenska företag kommer behöva dra tillbaka sina mångfaldssatsningar. Donald Trump är president i USA, inte i Sverige. Jag ser snarare svenska företag som nu står upp för de här värderingarna, säger hon.
”Vi har starkt anställningsskydd”
Hon säger att vi har en helt annan lagstiftning, där det är rätt svårt att bara sparka folk eller stänga ner myndigheter över en natt.
– Visst kan allt nedmonteras. Men vi har ett starkare anställningsskydd här, än så länge. Utvecklingen är värd att hålla ett öga på, men jag är inte orolig.
För visst blåser även liknande vindar här, säger hon. Men så har det alltid varit, alla älskar inte frågor om inkludering.
– Det är möjligt att de som inte vill jobba med jämställdhet och mångfald, som vi lagstiftat om, får vatten på sin kvarn när stora makthavare i USA går ut med sådant här. Det finns en risk att de bröstar upp sig nu.
Chalmers startar DEI-kontor
En makthavare som tagit till orda är riksdagsledamoten Tobias Andersson från SD.
I en interpellationsdebatt på alla hjärtans dag ifrågasatte han varför jämställdhets- och arbetslivsminister Paulina Brandberg (L) nyligen deltog på invigningen av Chalmers tekniska högskolas DEI Office.
Kvotering olagligt i Sverige
I Sverige får ingen kvoteras in, på till exempel ett jobb. Däremot finns en möjlighet till positiv särbehandling, och då enbart när det kommer till kön vid rekryteringar.
Det är flera kriterier som ska vara uppfyllda, men i stort ska arbetsgivaren bedriva ett långsiktigt strategiskt arbete med att ändra könsbalansen på en arbetsplats där majoriteten är antingen män eller kvinnor. Och då gynna den av underrepresenterat kön, om två kandidater har likvärdig kompetens.
Enligt honom gör ”världens största demokrati upp med wokeideologin och rensar ut den från statsapparaten” och han undrar varför statsrådet då omfamnar ”samma destruktiva och splittrande ideologi”. Som enligt honom innebär kvotering.
Paulina Brandberg påminde honom om att hon jobbar för Sverige, och att kvotering inte är tillåtet enligt svensk lag.
Smart/mesigt att tona ner DEI
DEI-experten Aygül Kabaca tycker att debatten kring DEI lite blir en storm i ett vattenglas.
Hon har själv synat flera av nyheterna om att amerikanska bolag skrotar arbetet med DEI. Och påminner om att många bolag fortsätter, som Microsoft, Apple och Costco.
– Om vi lämnar klickrubrikerna, så är det faktiskt inte så att alla skrotar sina DEI-satsningar. Många väljer snarare att byta ut ord, benämningar och språk.
Hon menar att bolag gör det de alltid gör, tänker på affären i första hand men också att hålla sig på god fot med lagstiftarna.
– Det är en balansgång att stå fast vid det man står för men samtidigt stryka lite medhårs för att få stöd. För det behöver man även om man inte gillar det. Så många företag stryker orden, men fortsätter bedriva arbetet. Det går att diskutera om det är strategiskt smart eller mesigt.