”Vi vet vart Bolsonaro kommer ta Brasilien” Vi behöver inte kaffesump för att spå Brasiliens framtid. Vi behöver bara titta på andra länder där populister tar makten, skriver Martin Ängeby (SILC). (AP Photo/Silvia Izquierdo)
Debatt

”Vi vet vart Bolsonaro kommer ta Brasilien”

En majoritet av Brasiliens väljare har röstat fram en uttalad fascist, rasist och manschauvinist till president. Vi som tycker detta är en dålig väg har inget annat val än att med alla medel motverka utvecklingen, skriver Liberalernas biståndsorganisations generalsekretere Martin Ängeby.
9 nov 2018 | 08:27
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

”Diktaturens misstag var att tortera men inte döda” sade Brasiliens nyss valda president Jair Bolsonaro i en radiointervju 2016. Bolsonaro har genomgående varit tydlig med sina åsikter sedan han gjorde entré i den Brasilianska politiken på nittiotalet. Han är själv utbildad militär och har genomgående deklarerat att han är för ett militärt styre utan mänskliga rättigheter.

Tillväxten i Brasilien har haltat betydligt sedan finanskrisen 2008, och har legat mer på minus än på plus under de senaste åren.  De viktiga sociala reformer i landet som förknippas med före detta presidenten Lula de Silva genomfördes under 00-talets råvaruboom då tillväxten var bättre. Konsekvenserna av landets endemiska korruption kan ha varit mindre synliga under tillväxtåten, men sedan 2014 har Brasilianarna i ökande utsträckning tröttnat.

Nyhetsbrev

Sedan 2014 har en lång rad skandaler uppdagats, många av dem relaterade till det nationella oljebolaget Petrobras. Förre president Lula har dömts till 16 år i fängelse. Lulas efterträdare Dilma Rousseff avsattes av kongressen 2016. Inte på grund av mutor, som det förvisso fanns omfattande anklagelser om, utan för att ha brutit mot budgetregler för att bekosta valfläsk inför valet 2014. Rousseffs anhängare menar att hennes avsättning inte är mindre än en legislativ statskupp. Rousseffs efterträdare Michel Temer har i sin tur med näppe klarat sig från omfattande korruptionsanklagelser.

Precis som i andra länder måste vi förvänta oss att han kommer att genomföra den politik han har gått till val på.

I den här kontexten har en majoritet av Brasiliens väljare röstat fram en uttalad fascist, rasist och manschauvinist till president. Precis som i andra länder måste vi förvänta oss att han kommer att genomföra den politik han har gått till val på. Han kommer inte att prioritera områden som han inte har prioriterat tidigare som politiker. Han kommer inte att genomföra några jämställdhetsreformer. Han kommer inte ta initiativ för att stärka de mänskliga rättigheterna. Han kommer inte att prioritera stöd till verksamheter och organisationer som har annan värdegrund än hans egen. Bolsonaro har inte gått till val på att öka jämställdheten, jämlikheten, friheten och broderskapet. Bolsonaro är brasiliansk nationalist, och Brasiliens flagga pryds av orden ”ordning och framsteg”, inspirerade av Auguste Comtes motto för positivismen, att ordning är basen och framsteg målet.

Lojalitet är viktigare än kompetens, lojalitet är viktigare än vandel.

Vi kan dock varken vänta oss ordning eller framsteg. För den som eftersträvar diktatur är lojalitet viktigare än kompetens. Utmärkande för auktoritära system är att lojalitet står över alla andra principer. Lojalitet är viktigare än kompetens, lojalitet är viktigare än vandel.  Det bor en ordning i ett sådant system, en vertikal ordning, men samtidigt är framsteg omöjliga. Landets sociala problem kommer inte att mildras eftersom detta inte är prioriterat. Det blir heller ingen fart på ekonomin som enligt marknadsentusiastisk teori skulle kunna sippra ner och nå de fattiga. Det är kostsamt att göra investeringar i ett land där lojalitet står över lagen. Korruptionen kommer inte avskaffas, utan istället institutionaliseras.

Viktor Orban och Vladimir Putin kan tjäna som exempel på vart Bolsonaro kommer ta Brasilien, skriver Martin Ängeby (SILC). (Alexei Druzhinin/Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Vi behöver inte kaffesump för att spå Brasiliens framtid. Vi behöver bara titta på andra länder där populister tar makten. Venezuela’s Hugo Chavez lovade en revolutionär förändring och chavisterna har genomfört den. Evo Morales har utlovat ett nytt Bolivia och nu fipplar man med konstitutionen och driver rättsprocesser mot dem som inte är lojala. Ungerns Viktor Orban har utlovat en icke-liberal demokratin och avskaffar friheterna. Vladimir Putin har begråtit Sovjetunionens sönderfall, och han är i färd med att återupprätta järnridån.

Med Bolsonaro är Brasilens väg utstakad. Vi som tycker detta är en dålig väg, i Brasilien eller utanför, har inget annat val än att med alla medel försöker motverka utvecklingen.  Det är ett misstag att skälla men inte bita.

Martin Ängeby
Generalsekreterare, Svenskt internationellt liberalt centrum (SILC)

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev