Unionen: Vi är villiga att utveckla omställningsavtalen Foto: Unionen/ Alex Giacomini

Debatt Unionen: Vi är villiga att utveckla omställningsavtalen

Teknikföretagens besked att politikerna inte ska ändra turordningsreglerna är välkommet. Unionen tar ansvar och är alltid villiga att tillsammans med övriga parter på arbetsmarknaden utveckla omställningsavtalen, skriver Niklas Hjert, förhandlingschef på Unionen.
19 apr 2018
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Det finns få frågor i svensk samhällsdebatt som omgärdas av så stor mytbildning och missförstånd som anställningsskyddet. Debatten har intensifierats efter allianspartiernas besked att de vill ändra turordningsreglerna, något som vore mycket olyckligt.

Teknikföretagens förhandlingschef Anders Weihe gick nyligen ut och argumenterade för att frågan om LAS alldeles för viktig för att styras av åsikter och löst tyckande. Det är helt korrekt.

Svensk arbetsmarknad befinner sig i förändring. Globaliseringen och digitaliseringen är starka krafter som medför stora konsekvenser för arbetets innehåll och organisering. Det påverkar alla. Inte minst Unionens medlemmar som befinner i sig i frontlinjen av den tekniska utvecklingen och i många fall verkar på en global arena.

 LAS har gjort det möjligt för parterna att komma överens om omställningsavtalen.

I en sådan värld är det oerhört viktigt med lösningar som är flexibla och effektiva samtidigt som de säkerställer stabilitet och långsiktighet. LAS har gjort det möjligt för parterna att komma överens om omställningsavtalen. Det har varit oerhört värdefullt, inte minst för alla de privatanställda tjänstemännen som har fått hjälp till nya jobb.

Att via lagstiftning förändra turordningsreglerna skulle drastiskt ändra spelreglerna på svensk arbetsmarknad och därigenom riskera att omkullkasta mycket av det som gjort arbetet framgångsrikt. Det är därför glädjande att Teknikföretagen så tydligt uppmanar politikerna att hålla sig borta från LAS. Unionen delar den uppfattningen.

Det är arbetsmarknadens parter som är bäst lämpade att sköta förhållandena på svensk arbetsmarknad. Tillsammans utgör vi grunden till det samhällsbygge som gjort Sverige till ledande kunskapsnation. Det gynnar arbetstagarna, det gynnar företagen och det gynnar svensk konkurrenskraft.

Vi ser samtidigt hur behovet av kompetensutveckling växer ute på landets företag. Fyra av tio privatanställda tjänstemän har inte fått ta del av någon kompetensutveckling det senaste året. Och av dem som fått kompetensutveckling uppger lika många att utbildningen saknar relevans för verksamheten, enligt Unionens undersökningar.

Nyheter

Det duger inte och där vilar ett stort ansvar på arbetsgivarna. Att få möjlighet att utveckla sin kompetens är den verkliga tryggheten i arbetslivet.

Unionen är Sveriges största fackförbund. Vi tar ansvar och är alltid villiga att tillsammans med övriga parter på arbetsmarknaden utveckla omställningsavtalen. Möjligheterna till kompetensutveckling måste förbättras.

Relaterad läsning

Niklas Hjert
Förhandlingschef Unionen
19 apr 2018
Kommentera
Kommentera

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar