Tragiskt att regeringen inte tar ungdomsarbetslösheten på allvar Matilda Ekeblad, ordförande Muf, kritiserar regeringens arbetsmarknadssatsningar. Foto: Moderaterna
Debatt

Tragiskt att regeringen inte tar ungdomsarbetslösheten på allvar

Debatt ”Utvärdera mig på jobben” sa Stefan Löfven när han utlovade EU:s lägsta arbetslöshet i valet 2014. Tro mig Löfven, det kommer vi. För vi unga, den generation som du och din regering totalt misslyckats med att ge en hoppfull framtid, förtjänar mer, menar Matilda Ekeblad, förbundsordförande för Moderata Ungdomsförbundet.
22 apr 2021 | 11:04
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Låt oss börja med att utvärdera statsministern och regeringens vårbudget. Där märks det tydligt att ni är orkeslösa och svaga. År efter år fortsätter ni med samma trötta reformer som uppenbarligen inte har fungerat för att få en välfungerande arbetsmarknad. Om ni hade lyckats med den så hade dagens jobbkris inte existerat.

Dock är ni själva kanske inte medvetna om att Sverige har bland den högsta ungdomsarbetslösheten i hela EU idag, då ni inte verkar jämföra Sverige med andra länder när ni analysera landets ungdomsarbetslöshet. Det blev tydligt när Magdalena Andersson (S) presenterade vårbudgeten förra veckan. För om ni jämfört oss med resterande EU länder hade ni kunnat se att ungdomsarbetslösheten i Sverige uppgick till 24,1 procent i januari, medan den genomsnittliga siffran låg på 16,9 procent i EU.

De här siffrorna borde ha gjort er oroliga och bidragit till ett krispaket med kraftfulla åtgärder för att bromsa den konstant ökande ungdomsarbetslösheten. Tyvärr var så inte fallet. Istället pratar du och dina kollegor med stolthet i rösten om att Sverige har en hög sysselsättningsgrad och att er arbetsmarknadspolitik fungerar. Det är tragiskt att ni inte tar ungdomsarbetslösheten på allvar. För i slutet av dagen är det vi unga som får betala priset för er handlingsförlamning.

Du och din regering kan inte enbart utlova statliga stöd utan nu är det hög tid att ni realiserar era löften

Det var visserligen välkommet att ni i budgeten väljer att fokusera på unga genom det så kallade “jobbpaketet”. Som bland annat ska se till att fler unga får sommarjobb sommaren 2021, men det räcker inte. Det är en quick fix som på lång sikt inte löser den skenande ungdomsarbetslösheten.

För att lösa jobbkrisen för unga hade jag önskat att regeringens budget föreslagit att sänka skatten på låga inkomster så att alla kan leva på sin lön, eftersom det alltid ska löna sig att arbeta. Jag hade även önskat att regeringen fokuserat mer på att se till att jobben finns kvar när coronapandemin väl är över och samhället kan återgå till det normala. För att säkra jobben behöver vi se till att våra företag överlever pandemin vilket kräver att de får de stöd som de är berättigade till. Allt för många företag är idag tvungna att gå i konkurs till följd av pandemin och de restriktioner som den orsakat. Men också på grund av att stöden inte kommer ut i tid. Det håller inte. Under 2020 sjönk antalet små och medelstora företag med

26.000. Detta är extremt allvarligt då små- och medelstora företag skapat fyra av fem jobb de senaste 30 åren. Du och din regering kan inte enbart utlova statliga stöd utan nu är det hög tid att ni realiserar era löften så att de inte bara blir tomma ord. Jobben men också människors livsverk hänger på det. Stöden behöver med andra ord betalas ut fortare till företagen så att de inte går i konkurs och så att företag återigen kan börja anställa igen när restriktionerna minskar och samhället öppnar upp.

Avslutningsvis hade jag även önskat att statsministern skärpt bidragskraven i regeringens budget. Får man bidrag från samhället måste det finnas krav på motprestation. Likaså tycker jag att den som får bidrag ska kunna flytta om jobb finns i andra delar av landet.

När Sverige behöver kraftfulla åtgärder för att få fler i jobb och minska den skyhöga ungdomsarbetslösheten. Fortsätter Socialdemokraterna på samma verkningslösa bana som inte löser problemen med dagens arbetsmarknadspolitik och jag kan inget annat vara än besviken på dig och ditt så kallade “arbetareparti”. Stefan Löfven, det är hög tid för dig och din regering att lämna över stafettpinnen till oss, som till skillnad från er, varken tappat orken eller kraften.

Matilda Ekeblad
förbundsordförande för Moderata Ungdomsförbundet

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev