De är fackens mediestjärnor 2018 Karl-Petter Thorwaldsson, LO, Eva Nordmark, TCO, och Tobias Baudin toppar Arbetsvärldens medielista. Foto: Caroline Tibell, TT

De är fackens mediestjärnor 2018

Facken i media Arbetsvärlden har tagit fram en unik lista som visar vilka fackföreträdare som bröt igenom mediebruset och satte färg på valåret 2018. Och vem som fick mest genomslag i förhållande till sitt förbunds storlek.
29 jan 2019 | 05:00
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Arbetsvärlden har gått igenom vilka kända fackföreträdare som fått störst utrymme i svensk nyhetspress under 2018.

De som är synts överlägset mest är LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson, som i Arbetsvärldens lista förekommit 1545 gånger i olika medier under valåret.

På andra plats hamnar TCO:s ordförande Eva Nordmark med 729 pressklipp. Göran Arrius, ordförande för den tredje fackliga centralorganisationen, Saco, når inte riktigt upp i de här nivåerna och hamnar längre ner på listan – på plats 10 med 278 pressklipp.

Topp 20

Flest pressklipp 2018. (antal inom parentes)

  1. Karl-Petter Thorwaldsson, ordförande LO (1545)
  2. Eva Nordmark, ordförande TCO (729)
  3. Tobias Baudin, förbundsordförande Kommunal (469)
  4. Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads (400)
  5. Therese Guovelin, förste vice ordförande LO (319)
  6. Marie Nilsson, förbundsordförande IF Metall (319)
  7. Martin Linder, förbundsordförande Unionen (318)
  8. Johanna Jaara Åstrand, förbundsordförande lärarförbundet (286)
  9. Torbjörn Johansson, avtalssekreterare LO (285)
  10. Göran Arrius, ordförande Saco (278)
  11. Åsa Fahlén, förbundsordförande Lärarnas riksförbund (264)
  12. Sineva Ribeiro, förbundsordförande vårdförbundet (231)
  13. Lena Nitz, förbundsordförande Polisförbundet (201)
  14. Heidi Stensmyren, förbundsordförande Sveriges läkarförbund (200)
  15. Samuel Engblom, samhällspolitisk chef TCO (168)
  16. Veronica Magnusson, förbundsordförande Vision (166)
  17. Britta Lejon, förbundsordförande ST (156)
  18. Berit Müllerström, vice ordförande LO (135)
  19. Valle Karlsson, förbundsordförande Seko (127)
  20. Heike Erkers, förbundsordförande Akademikerförbundet SSR (125)

Arbetsvärlden har använt sig sig av mediebevakningsverktyget Retriever som arkiverar artiklar från alla stora nyhetstidningar i Sverige. I databasen ingår även fackpress och lokaltidningar. I sökningen använde vi oss av formatet Förnamn+Efternamn+Förbund för att hitta pressklipp under år 2018. Vi har begränsat oss till styrelseordföranden, vice ordföranden och vissa topptjänstemän.

+ Expandera

Också sett till de enskilda förbunden har LO-sfären en stark uppställning i media. De tre förbundsordföranden som synts mest är Tobias Baudin, Kommunal, Johan Lindholm, Byggnads och Marie Nilsson, IF Metall.

Tobias Baudin har bland annat kommenterat brister i äldreomsorgen och välfärdens behov, medan Johan Lindholm kommenterat dödsolyckor på arbetet, arbetsmiljö, arbetsrätten och lönedumpning. Också Marie Nilsson har pratat om de många dödsolyckorna på arbetsplatser i Sverige 2018 (58), och behovet av bättre arbetsmiljö i industrin.

Först på fjärde plats hamnar ordföranden för Sveriges största fackförbund, Unionens Martin Linder, som bland annat har kommenterat Unionen-anställdas tjänsteresor i business class, politikers ambitioner att reformera lagen om anställningsskydd och stress och press för privatanställda tjänstemän.

Då toppar SLF

Men sätter man mediegenomslaget i förhållande till förbundens storlek så ritas kartan om väsentligt. Då är det i stället Henric Lagercrantz, ordförande för TCO-anknutna Skogs- och lantbrukstjänstemannaförbundet, SLF, som toppar listan med ungefär ett pressklipp per 100 medlemmar, alltså sex. Beklagligt nog gällde alla dessa citeringar nyheten om att förbundet går i graven på grund av ett för litet medlemsunderlag.

Näst mest mediegenomslag sett till antal medlemmar hade Polisförbundets Lena Nitz, med ungefär ett pressklipp per 116 medlemmar. Några frågor som Lena Nitz kommenterade var fyrverkeriattacker, löneutveckling, polisavhopp, återrekrytering och våld mot poliser.

Vi har ett väldigt snedvridet offentligt samtal om man ser till vilka personer det är som oftast kommer till tals

Också sett till förbundens storlek lyckas flera LO-förbund knipa topplaceringar. Matts Jutterström, ordförande för Pappers, kommer strax efter Lena Nitz på listan, och har under valåret varit en flitig debattör i frågor som migrationspolitik och behovet av att mobilisera arbetarrörelsen inför valet.

LO, som hade starkast närvaro i media av centralorganisationerna sett till antal pressklipp, stärks också av framträdande ledningspersoner som syns lika ofta som många förbundsordföranden. Therese Guovelin, förste vice ordförande, hade exempelvis 319 pressklipp, i nivå med Unionens Martin Linder. Therese Guovelin debatterade bland annat arbetsrätten, det kommunala utjämningssystemet och SD:s inställning till facket. Också LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson och andre vice ordförande Berit Müllerström citerades flitigt. Torbjörn Johansson pratade mycket om ändrad strejkrätt medan Berit Müllerström pratade om arbetsmiljödumpning, framför allt för LO-kvinnor, sexuella trakasserier och #metoo.

Tjänstemännen knappar in

Medieforskaren Raoul Galli, som studerat tjänstemannafackens förnyelsearbete, noterar en kamp om definitionen av facket i takt med att TCO snart vuxit i kapp LO i antal förbundsmedlemmar.

– Mycket handlar om att förändra bilden av facket för att återspegla förändringarna på arbetsmarknaden – arbetslivet domineras inte längre av män i rutiga skjortor, och det vill man ska synas. TCO lyfter fram ett medelklassliv och det varumärkesskyddade livspusslet, samtidigt som förbunden genomgår ett förnyelsearbete där man byter namn och tonar ner ordet tjänsteman. Unionen och Vision är två exempel, säger Raoul Galli till Arbetsvärlden, och tillägger att tjänstemannarörelsen också i takt med att högre utbildning blir vanligare satsar mer på att locka akademiker.

Flest citat per medlem

Topp 20 som hade flest pressklipp per medlem:

  1. Henric Lagercrantz, förbundsordförande SLF
  2. Lena Nitz, förbundsordförande Polisförbundet
  3. Matts Jutterström, förbundsordförande Pappers
  4. Jan Granvik, förbundsordförande Musikerförbundet
  5. Mikael Johansson, förbundsordförande Målareförbundet
  6. Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads
  7. Håkan Svärdman, samhällspolitisk chef FTF
  8. Matz Nilsson, förbundsordförande Sveriges skolledarförbund
  9. Heidi Stensmyren, förbundsordförande Sveriges läkarförbund
  10. Åsa Fahlén, förbundsordförande Lärarnas riksförbund
  11. Ida Kåhlin, förbundsordförande Sveriges arbetsterapeuter
  12. Jonas Nordling, förbundsordförande Journalistförbundet
  13. Gunnar Jönsson, förbundsordförande Symf
  14. Ulrika Boëthius, förbundsordförande Finansförbundet
  15. Simon Norrthon, förbundsordförande Teaterförbundet
  16. Sineva Ribeiro, förbundsordförande Vårdförbundet
  17. Heike Erkers, förbundsordförande Akademikerförbundet SSR
  18. Per-Olof Sjöö, förbundsordförande GS
  19. Malin Ackholt, förbundsordförande Hotell- och restaurangfacket
  20. Britta Lejon, förbundsordförande ST

För att räkna ut citat per medlem använde vi oss av medlemssiffror från december 2017.

+ Expandera

Men om Saco upplever någon större konkurrens om sina grupper så är det inte någonting som medges av presschefen Robin Tapper.

– Jag tycker inte vi konkurrerar med varandra. Saco företräder 22 medlemsförbund som i sin tur har  700 000 akademiker som medlemmar. Saco opinionsbildar i de frågor som är av intresse för dem, säger Robin Tapper till Arbetsvärlden.

Saco är den centralorganisation som är minst sett till antalet förbundsmedlemmar, med ungefär hälften så många som TCO. Det är också den centralorganisation som fått minst genomslag i media i Arbetsvärldens genomgång, även om målet är att positionera sig som en del av den dagliga debatten.

Hur viktigt är det att synas?

– Det handlar inte om att synas så mycket som möjligt, utan vi ska synas där och då det medför ett värde för de medlemsförbund som vi företräder. Det handlar om trovärdighet. Därför jobbar vi också mycket med kampanjer och att ta fram rapporter på områden av särskilt intresse för oss. Ett exempel är värdet av högre utbildning, säger Robin Tapper.

Även om LO får störst genomslag i media menar Eric Sundström, planerings- och kommunikationschef på LO, att det offentliga samtalet i betydligt högre utsträckning präglas av andra grupper än just arbetarklassen.

Hur rimligt är det att dödsolyckor i LO-yrken får så pass lite uppmärksamhet i media

– Vi har ett väldigt snedvridet offentligt samtal om man ser till vilka personer det är som oftast kommer till tals. Hur rimligt är det att dödsolyckor i LO-yrken får så pass lite uppmärksamhet i media om man jämför med till exempel TCO:s livspussel? Säger Eric Sundström.

Han vill dock inte tala om någon konkurrens mellan tjänstemannarörelsen och arbetarrörelsen i media.

– Jag tror tvärtom att vi ser varandra som delar av samma idé. Den starkaste drivkraften är så klart att så många som möjligt ska gå med i facket och jag blir glad när exempelvis TCO växer, även om jag så klart blir ännu gladare när LO får fler medlemmar. När den svenska partsmodellen fungerar som det är tänkt så är den det bästa systemet i världen, och det har vi gemensamt, säger Eric Sundström, och nämner på frågan om konkurrens hellre en rapport från valåret (Arena Opinion) som pekar på att högerns tankesmedjor har omkring 20 gånger mer pengar att finansiera sin opinionsbildning med än vänsterns.

Ladda ner hela listan som Excel-fil

I en tidigare version hamnade Heidi Stensmyren, ordförande Sveriges Läkarförbund, för långt ner. Hon har nu flyttats upp.

29 jan 2019 | 05:00

Relaterad läsning

Relaterade dokument

Kommentera
Kommentera

Relaterade dokument

Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev