”Arbetslösheten dröjer sig kvar” Catherine Mann, gloabl ekonomichef Citi group tror på ändrade produktionskedjor efter covid.

”Arbetslösheten dröjer sig kvar”

Inte förrän om tre, fyra år når arbetslösheten ner till de nivåer som gällde före krisen. Citi groups global chefsekonom, Catherine Mann, oroar sig för den långsamma återhämtningen i Europa.
14 jan 2021 | 09:56
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Catherine Mann är en av världens främsta experter på global handel och tidigare chefsekonom på OECD. När hon talade på Skagen fonders nyårskonferens i veckan förutspådde hon helt nya globala produktionskedjor framöver. Osäkerheten som det förändrade klimatet och globala pandemier ställer oss inför, tvingar företagen att diversifiera sin produktion. Det går inte längre att förlita sig på en stor produktionsenhet i Kina. Om något skulle hända där, står man skyddslös. Istället kommer företagen tvingas diversifiera. Produktionen kommer att spridas ut på fler enheter och en del kommer att flytta närmare konsumenten.

‒ Man kan inte lägga alla ägg i en korg. Klimatriskerna finns överallt och man behöver flexibilitet för att kunna flytta produktion från en plats till en annan, säger Catherine Mann till Arbetsvärlden.

Det låter som en dyr lösning om man inte kan förlita sig på skalekonomi. Men Mann menar att det är nödvändigt.

‒ Hittills har man ignorerat kostnaderna med de här riskerna. Nu kommer de att internaliseras. Och teknik kommer att göra det enklare att koppla samman platser och göra produktionen transparent.

Arbetslöshet biter sig fast

I Sverige låg antalet arbetslösa i fjol på den högsta nivån sedan 1997. Andelen kommer att stiga ytterligare en halv procentenhet närmaste tiden i spåren av de hårdare restriktionerna, spår Arbetsförmedlingen.

Catherine Mann varnar för att arbetslösheten inte kommer att återhämta sig till nivåerna före Covid förrän 2024 eller 2025.

Personer med medelinkomster kommer fortsatt att vara förlorare i utvecklingen, tror Catherine Mann. Det gäller att hitta en balans kring lågbetalda jobb, menar hon. Villkoren får inte bli för dåliga, samtidigt som det gäller att satsa på uppgradering av kunskaper genom utbildning.

Det finns en stor uppdämd efterfrågan på turism, underhållning, restaurangbesök och kultur.

‒  Vissa länder minskar incitamenten att utbilda sig. Men vissa ger för lite stöd till människor som befinner sig under fattigdomsgränsen, så att de inte har någon möjlighet att vidareutbilda sig, säger hon.

Långsam återhämtning i Europa

SCB rapporterade i veckan om den långsamma ekonomiska återhämtningen i slutet på förra året. Hushållens konsumtion vände ner i november enligt myndighetens aktivitetsindikator.

Catherine Mann är också bekymrad över Europas långsamma återhämtning från krisen. Medan Kina redan är tillbaka på BNP-nivåerna före pandemin och USA beräknas komma tillbaka detta kvartal, så ser hon att Europa återhämtar sig först i mitten av nästa år.

Och Citis globala chefsekonom tonar ned långsiktigt förändrade beteenden som en effekt av pandemin.

‒ Det finns en stor uppdämd efterfrågan på turism, underhållning, restaurangbesök och kultur. Så snart vaccinering fungerar och gränserna öppnas kommer vi att märka det.

”Biden är en globalist”

Joe Bidens tillträde som president kommer att underlätta den globala handeln, bedömer hon.

‒ Biden är en globalist, även om han kanske inte skulle använda det ordet om sig själv just nu. Han har alltid trott på frihandel och att vi är starkare tillsammans.

‒ Vi kommer att se en tillbakagång till multilateralism och förhandlingar. Överenskommelser och inte Trump-attityder, som Mann uttrycker det.

Marknaderna kommer att korrigeras eftersom de redan prisat in en uppgång efter covid.

Men börsen har ingen lysande tid framför sig bedömer Mann.

‒ Marknaderna kommer att korrigeras eftersom de redan prisat in en uppgång efter covid. Men det är för tidigt för det, säger Citis globala ekonomichef.

14 jan 2021 | 09:56

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev