Arbetsfri uppsägningstid ifrågasätts av Almega Martin Linder, Unionens ordförande, menar att det är rimligt att en arbetstagare som blir av med jobbet på grund av arbetsbrist också får arbetsfri uppsägningstid för att hitta nytt jobb. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle. Foto: Jessica Gow/TT

Arbetsfri uppsägningstid ifrågasätts av Almega

Stefan Koskinen, Almegas förbundsdirektör, menar att arbetsfri uppsägningstid vid arbetsbrist är en "dubbelbetalning" för företagen när turordningen ska förhandlas.
– Rimligt att någon som måste hitta nytt jobb får möjlighet till det, säger däremot Martin Linder, Unionens ordförande, till Arbetsvärlden.
6 nov 2017 | 12:40
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Moderaterna vill ändra i Las så att turordningen tar ”större hänsyn till kompetens”.

I dag förhandlar facken och arbetsgivarna ofta fram en lämplig turordning i stort baserat på vilken kompetens företaget behöver behålla – och i utbyte får de som blir av med jobbet hjälp att komma vidare. Det inkluderar stöd från omställningsorganisationer, men också sådant som förlängd och arbetsfri uppsägningstid.

Stefan Koskinen, förbundsdirektör på Almega, säger till Arbetsvärlden att facket i dag får en dubbelbetalning i form av arbetsfri uppsägningstid samtidigt som arbetsgivarna betalar in en löpande avgift till Trygghetsrådet TRR.

– Det här handlar om att TCO vill försvara sin möjlighet att ta betalt två gånger, sade han tidigare till Arbetsvärlden apropå TCO:s kritik av Moderaternas förslag.

En ändring i Las skulle alltså kunna öppna dörren för att det blir antingen eller som gäller.

– En skjortförsäljare skulle säkert också gärna ha velat kunna ta betalt två gånger om han kunde.

Martin Linder, Unionens förbundsordförande, menar dock att arbetsfri uppsägningstid är en pragmatisk lösning som såväl arbetsgivare som arbetstagare ser en poäng med.

– Jag tycker det är fullt rimligt att personen som blir uppsagd på grund av arbetsbrist och behöver hitta ett nytt jobb också får möjlighet att göra det, säger Martin Linder till Arbetsvärlden.

Om han är missnöjd med omställningsavtalet och vill ändra det bör han ta upp det till diskussion med parterna

Han lyfte tidigare i debatten fram en partsgemensam rapport från Svenskt Näringsliv och PTK (daterad 2011) som visade att 90 procent av företagen kommer överens med facket om turordningen och 80 procent är nöjda med överenskommelsen.

– Jag reagerade på att Stefan Koskinen i sin replik påstod att facken inte respekterar omställningsavtalen och när jag läste igenom hans replik fann jag heller inga belägg för det, säger Martin Linder.

Han är också kritisk till att Stefan Koskinen väljer att vända sig till politiken.

– Om han är missnöjd med omställningsavtalet och vill ändra det bör han ta upp det till diskussion med parterna som träffat avtalet, i det här fallet PTK och Svenskt Näringsliv, som Almega är en del av, säger Martin Linder.

Moderaterna menar dock att parterna misslyckats med att komma överens om turordningsregler som i högre utsträckning grundar sig på kompetens – därav den nyvunna viljan att ta till lagstiftning. I en slutreplik i DN debatt framhåller Eva Nordmark, TCO:s ordförande, och Martin Linder att Moderaternas förslag skulle innebära att ensidigt ge den ena parten, alltså arbetsgivarsidan, vad den vill ha.

Martin Linder ser dock inte några hinder för att parterna skulle kunna komma överens utan ingripande från politikerna.

– Vi har en överenskommelse sedan långt tillbaka som fungerar bra och som vi kan utveckla. Lagstiftarna bör överlåta det åt parterna att hitta en balanserad lösning. Det finns ingenting som säger att parterna inte skulle kunna komma överens i frågan, säger Martin Linder.

Nyhetsbrev
6 nov 2017 | 12:40

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev