Alexander Acosta väntas få demokraters stöd som ny arbetsmarknadsminister Elizabeth Warren lade ut den här bilden på sitt Instagram efter en demonstration mot Puzder.

Alexander Acosta väntas få demokraters stöd som ny arbetsmarknadsminister

Karin Henriksson
17 feb 2017 | 08:08
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Demokrater och facket bedrev en stenhård offensiv mot med den stenrike snabbmatsmogulen Puzder som Trump ville ha i sin regering. Ett dussintal republikanska senatorer fick kalla fötter. Nu föreslår Donald Trump istället Alexander Acosta som arbetsmarknadsminister.

Alexander, ”Alex”, Acosta är för närvarande rektor för juridiska fakulteten vid Florida International University. Han befann sig inte i Washington när Trump presenterade namnet vid en presskonferens på torsdagen.

− De amerikanska arbetarna hade glömts bort och lämnats på efterkälken. Detta upphörde när jag blev president den 20 januari. Alex blir en nyckelspelare på väg mot målet att vitalisera den amerikanska ekonomin, tillverkningsindustri och arbetskraften, hette det i en kommuniké från Trump.

Rich Trumka, ordförande i nämnda centralfacket AFL-CIO, lät välvillig i sin kommentar:

− Alexander Acosta förtjänar att tas på allvar. På en dag gick vi från en snabbmatsdirektör som ständigt bryter mot arbetsmarknadslagarna till en tjänsteman som faktiskt verkat för att se till att lagarna följs.

Godkänns av ett antal demokratiska senatorer

Acosta kommer förmodligen att godkännas av ett antal demokratiska senatorer (48 stycken, mot de 52 republikanerna). Om inte annat för att signalera att de välkomnar en kvalificerad och lämpad kandidat. Acosta har innehaft poster som krävt sådant godkännande tre gånger tidigare under republikansk presidenter, bl.a. som ledamot i tillsynsmyndigheten National labor relations board.

Om valet av Acosta kan tilläggas att Trump inte tagit åt sig kritiken mot övervikten av vita äldre män i hans administration (endast en handfull kvinnor på 25 topposter). Han föredrog ännu en vit man, om än med latinobakgrund. I förhandsspekulationerna hade det annars funnits i alla fall en kvinna som var biträdande arbetsmarknadsminister under George W Bush.

Donald Trump besökte flygplansjätten Boeings fabrik i South Carolina på fredagen. Det är en av de delstater i Södern som lockar till sig industrijobb med argument om svaga fackliga traditioner (läs: lägre löner). Men fabriken i North Charleston som bygger Dreamlinern har förekommit i rubrikerna av ett annat skäl de senaste dagarna – ett nej i en omröstning om att bilda en fackklubb.

Affärer fick Puzder på fall

Puzders fall kom på onsdagen, dagen före de obligatoriska förhör som uppskjutits flera gånger. Då tvingades majoritetsledaren Mitch McConnell att meddela Vita huset att det inte förelåg tillräckligt stöd för Puzder.

Utåt skyllde republikanerna på avslöjanden om att Puzder anlitat en invandrare utan papper som hemhjälp. Men de kunde därmed undvika pinsamt borrande i sexistisk reklam, uttalanden om att robotar kan ersätta personal och en exfrus beskyllningar om misshandel som hon dock tagit tillbaka.

Andy Puzder ingick i en mycket liten krets företagsledare som backade upp Trump redan i valrörelsen och kunde glädja sig åt ett tack i form av en ministerpost. Företagsfolk och konservativa Wall Street Journal beklagade att vänstermaffian drivit bort Puzder. Han får nu aldrig chansen att bidra till tillväxten genom att städa i departementet, ”en filial till AFL-CIO”, menade de. Puzder hade även kritiserats från höger, på grund av en alltför liberal hållning till invandringen.

Amerikanska facket - nya siffror

Den amerikanska fackföreningsrörelsen fortsätter kräftgången. Anslutningen var nere i 10,6 procent 2016, enligt den årliga statistiken som publiceras i slutet av januari.

Det var en minskning från 2015 med 0,4 procent, vilket motsvarar en kvarts miljon människor.

Totalt var 14,6 miljoner amerikaner medlemmar i facket förra året. Den siffran kan jämföras med 17,7 miljoner år 1983 när befolkningen var mindre.

Facket är starkast i New York, Kalifornien, Washington, New Jersey och Connecticut – samtliga ”blå” delstater med demokratisk övervikt.

Källa: Bureau of labor statistics

+ Expandera

Karin Henriksson
17 feb 2017 | 08:08

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev