Agnes Wold: Fullvaccinerade behöver inte oroa sig för att gå till jobbet Agnes Wold tycker inte att man behöver oroa sig om man måste återvända till sin fysiska arbetsplats i höst. Foto: Thomas Johansson / TT / Kod 9200

Agnes Wold: Fullvaccinerade behöver inte oroa sig för att gå till jobbet

Arbetsmiljö Fram till den 1 oktober uppmanas alla som kan att arbeta på distans för att hålla nere smittspridningen. Men enligt Agnes Wold behöver de som fått sina båda vaccindoser inte bekymra sig för den händelse att de kallas tillbaka till arbetsplatsen.
18 aug 2021 | 14:36
+1
0
+1
2
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Efter sommarsemestrarna kommer många tjänstemän tillbaka till fortsatt distansarbete. Folkhälsomyndighetens rekommendation att alla som kan jobba hemma bör jobba hemma, gäller till den 1 oktober.

Ändå har pandemin gått in i ett nytt skede. Större delen av Sveriges vuxna befolkning har vaccinerats. Mer än 80 procent av landets befolkning har fått sin första dos, strax över 50 procent sin andra. Deltavarianten må ha fått fäste i Sverige och smittspridningen stiger på nytt, i synnerhet i Stockholmsregionen, men detta avspeglas i alla fall inte ännu i ett ökat tryck på sjukvården.

Oklar rekommendation från FHM

Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi, tycker att det är oklart varför Folkhälsomyndigheten uppmanar fullvaccinerade vuxna att även fortsättningsvis jobba hemifrån.

Man vill vänta lite med att släppa ut kontorsfolket.

– Risken att man ska smittas på jobbet efter att man har fått sina två doser är minimal. Man har ett enormt skydd. Nya studier visar förvisso att skyddet för personer över 70 inte är lika starkt som för andra. Men dessa har ändå hunnit lämna arbetslivet, säger hon.

Hon tror att rekommendationen hänger samman med att restriktionerna nu lättas vad beträffar skolan.

– Ingen vet riktigt hur det kommer att bli med smittspridningen i höst, varken jag eller FHM. Och eftersom de unga inte riktigt har blivit fullvaccinerade än och fler personer kommer röra sig ute i offentligheten, även universitetsstudenter, jag ska själv snart börja undervisa i köttvärlden igen, så tror jag att man vill vänta lite med att släppa ut kontorsfolket, säger Agnes Wold.

Vaccin ger enormt skydd

Agnes Wold är trött på vad hon kallar för den amerikanska linjen, det vill att ”man ska vara dubbelvaccinerad och ändå gå omkring med gasmask”.

Även om smittspridningen ökar i höst så kommer den, enligt Agnes Wold, i första hand att spridas mellan unga ovaccinerade personer som löper låg risk att bli allvarligt sjuka. Och om man har tagit sina båda vaccindoser är det inte mycket som talar för att man kommer att sprida viruset vidare till andra.

– Vissa går omkring och snackar om att man fortfarande är jättesmittsam om man är fullvaccinerad, men det är helt obegripligt. För att man ska sprida ett virus vidare måste det tas in i våra celler och där reproduceras innan man kan smitta någon annan. Just detta skyddar ju vaccinet väldigt bra emot. Man inte kan inte plocka upp ett virus från någon och direkt överföra det till en annan människa utan att själv vara infekterad, säger Agnes Wold.

Undvik kaffekön

Just kontorslokaler betraktar Agnes Wold för övrigt inte som en speciellt riskfylld plats att vistas på ur smittspridningssynpunkt. Om man bortser från just fikarummen.

Det är svensk grundlags första bud, att man måste ställa in koppen.

– När vi hade de riktiga smittopparna så retade jag mig på kafferummen. Det är ofta i kafferummen smittspridningen sker. Även om man sitter glest så trängs man för att ställa in koppen i diskmaskinen. Det är svensk grundlags första bud, att man måste ställa in koppen, säger Agnes Wold och fortsätter:

– Det hade inte spelat in någon roll om pesten gick. Här i Sverige hade vi ändå inte slutat trängas för att göra rent våra kaffekoppar.

18 aug 2021 | 14:36
Om skribenten
reporter

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev