AD: Statsimmunitet för Qatars ambassad gör att avskedande inte prövas AD anser att Qatars ambassad i Stockholm har statsimmunitet, när en före detta anställd blev avskedad. Foto: Claudio Bresciani

AD: Statsimmunitet för Qatars ambassad gör att avskedande inte prövas

Arbetsrätt En anställd svensk medborgare på Qatars ambassad i Stockholm fick sparken. Han ansåg att avskedandet inte var giltigt. Men Arbetsdomstolen anser att saken inte kan prövas eftersom Qatar har statsimmunitet.
17 nov 2022
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

I dryga sex år jobbade en svensk medborgare med säkerhetsfrågor på Qatars ambassad i Stockholm. Under förra hösten blev han avskedad.

Enligt ambassaden för att han begått ett brott mot landets säkerhet.

Nyheter

Mannen ansåg i stället att avskedandet var ogiltigt, och stämde staten Qatar i domstol. Först i tingsrätten, som kom fram till att Qatar har rätt till statsimmunitet här.

Mannen överklagade då till Arbetsdomstolen (AD).

Mannen var inte ett undantag från statsimmunitet

Under onsdagen kom AD med sin dom, och där håller ledamöterna med om tingsrättens bedömning. Qatar har rätt att hävda statsimmunitet i det här fallet. Därmed avvisas mannens ogiltigförklarande.

Det finns vissa undantag, där en stat inte kan hänvisa till immunitet när det kommer till anställningar i ett annat land. Men här kommer rätten fram till att mannen inte kvalar in som undantag.

AD:s ledamöter var överens. Och mannen ska ersätta staten Qatar för rättegångskostnader på 10 000 kronor.

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar