A-kassetaket ska höjas i år: ”En av grundbultarna i svenska modellen”

A-kassetaket Nu på förmiddagen meddelar finansminister Magdalena Andersson tillsammans med Vänsterpartiets Ulla Andersson att a-kassetaket höjs redan i september i år.
13 apr 2015
Finansminister Magdalena Andersson. Foto: Kristian Pohl

Finansminister Magdalena Andersson. Foto: Kristian Pohl

”En väl fungerande arbetslöshetsförsäkring är en av grundbultarna i den svenska modellen. Arbetslöshetsförsäkringen ska fungera som en omställningsförsäkring …”.

Så inleder Magdalena Andersson, finansminister, och Ulla Andersson, Vänsterpartiets ekonomiskpolitiska talesperson debattartikeln som publicerades på tidningen Arbetets webbsida på förmiddagen. Där meddelar de gemensamt att regeringen kommer med ett förslag till höjning av a-kasseersättningen i vårpropositionen på onsdag som går ut på att bland annat a-kassetaket höjs den 7 september i år.

100 dagar med 760 kronor

Ulla Andersson, Vänsterpartiet.

Ulla Andersson, Vänsterpartiet.

Under de första 100 dagarna ska de med inkomst på upp till 25 000 få 80 procent av inkomsten. Det innebär en dagpenning på högst 910 kronor. Därefter sjunker den till 760 kronor om dagen.

Också de som ännu inte har kvalificerat sig till en inkomstrelaterade ersättning föreslås få en liten höjning, från 320 till 365 kronor om dagen. Den högsta sjukpenningen för arbetslösa föreslås höjas från 486 till 543 kronor om dagen.

 ”Höjningen av taket i a-kassan kommer att förbättra omställningen på arbetsmarknaden och öka inkomsttryggheten”

Eva Nordmark, ordförande i TCO.

Eva Nordmark, ordförande i TCO.

– Nu ser det äntligen ut som att TCO kan hämta hem den här segern, säger Eva Nordmark i ett pressmeddelande med anledning av beskedet.

–Höjningen av taket i a-kassan kommer att förbättra omställningen på arbetsmarknaden och öka inkomsttryggheten även för dem som tjänar lite mer, konstaterar Eva Nordmark.

Det är också ett av argumenten för höjningen som förs fram i debattartikeln: en genomsnittlig tjänsteman i privat sektor bara får ut 39 procent av sin tidigare inkomst efter skatt vid arbetslöshet. Genom en höjning av taket framför allt de 100 första dagarna hoppas man förbättra matchningen och omställningen på arbetsmarknaden.

13 apr 2015
Kommentera
Kommentera

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Nyheter
De viktigaste nyheterna två gånger i veckan