Vobbandet ökar – men kvinnor drabbas hårdast av stressen Vobbandet har blivit norm för tjänstemän, men stressar kvinnor. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix / TT

Vobbandet ökar – men kvinnor drabbas hårdast av stressen

Vobba En av tre tjänstemän vobbar alltid i stället för att vabba. Det vill säga jobbar hemifrån med sjuka barn. Och endast tre procent har en kollega som kan ta över när ett barn är sjukt.
12 feb 2025 | 10:58
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1

Att vobba, vårda sjukt barn samtidigt som man jobbar, har blivit norm hos tjänstemän som ofta kan jobba hemma.

En av tre föräldrar vobbar alltid när ett eller flera barn är sjuka. Det visar en undersökning från Unionen, som är det största fackförbundet för privatanställda tjänstemän.

Men precis som Arbetsvärlden nyligen kunde berätta angående vab, när man anmäler till Försäkringskassan att man vårdar sjukt barn och kan få ersättning för det, så skiljer sig även vobbandet mellan kvinnor och män.

95 procent känner vobbstress

Allt färre män vabbar.

Och när det kommer till vobbande upplever kvinnor mer stress och press när de ska ta hand om sjuka barn, och samtidigt jobba.

Bara fem procent av kvinnorna i undersökningen svarar att de aldrig känner stress i en sådan situation.

– Kvinnor riskerar sin psykiska hälsa för att få arbetslivet att gå ihop under småbarnsåren när det är arbetsgivaren som måste hitta lösningar och skapa rutiner. Som förälder ska man kunna kombinera arbete med familjeliv även när barnen är sjuka. Ingen ska tvingas välja att vobba när en behöver vabba, säger Victoria Kirchhoff som är första vice ordförande i Unionen i en kommentar.

Få har kollega som tar över vid vab

Undersökningen visar också att bara tre procent av tjänstemännen har en kollega som kan ta över ens arbetsuppgifter vid sjukdom.

– Stressen och pressen går att hantera om vi jobbar aktivt med den. Men det kräver tydliga insatser. Fler arbetsgivare behöver ta fram rutiner för överlämning av arbetsuppgifter. Man behöver även säkerställa flexibla och familjevänliga arbetsmiljöer där vab ses som en naturlig del av arbetslivet och ingen förväntas vara ständigt tillgänglig, säger Victoria Kirchhoff.

Det är Novus som gjort undersökningen på uppdrag av Unionen. 1025 intervjuer har genomförts.

12 feb 2025 | 10:58

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev