Efter att först ha avvisats fick Unionen till slut på måndagen möta Evolution AB på huvudkontoret i Stockholm om den allt mer desperata situationen på företagets anläggning i Georgien. Det krävdes internationella påtryckningar för att ens komma så långt. Men enligt facket var det också gränsen för hur långt företaget var villiga att gå.
”De var även tydliga med att de inte har för avsikt att ha dialog med varken facket i Georgien, federationen UNI eller svenska förbunden. Då finns det inte utrymme för konstruktiv lösning.”, skriver Peter Hellberg, Unionens ordförande i ett mejl till Arbetsvärlden.
”Räcker inte att gömma sig”
Konflikten mellan bolaget och de anställdas fack Evo i Georgien om löner och villkor har kommit att kantas av ömsesidiga anklagelser om våld. Under mötet framförde Unionen tillsammans med Sveriges Ingenjörer att lösningen måste vara att bolaget sätter sig ned med Evo och förhandlar om ett kollektivavtal.
På frågan kring hur han upplevde företagets intresse för kollektivavtal i svarar ordföranden kort:
”I dagsläget obefintligt.”
Det är inte acceptabelt för ett svenskt företag, även om verksamheten sker i annat land, anser Peter Hellberg. Det duger inte att ”gömma sig bakom hänvisningar till lokala lagar”, skriver ordföranden i ett inlägg på Facebook. Företaget måste också leva upp till grundläggande fackliga och mänskliga rättigheter.
Kan det bli aktuellt med sympatiåtgärder på svensk mark?
”Unionen står beredd att hjälpa båda parter att hitta en gemensam konstruktiv väg framåt, och vi undersöker löpande alla möjligheter som får oss närmare detta mål.”, skriver Peter Hellberg.
Evolution är Sveriges största techbolag
Den svenska techjätten Evolution AB levererar onlinekasinospel till spelbolag över hela världen. De är sveriges största techbolag sett till börsvärdet och har tiotusentals anställda globalt. Bara på anläggningen i Tblisi, Georgien, arbetar drygt 8000 personer.
Företaget är i nuläget inte bundna av kollektivavtal i Georgien, inte heller i Sverige.
Sedan i juli strejkar anställda mot låga löner och farlig arbetsmiljö på anläggningen i Georgien. Den 13 augusti inleddes en hungerstrejk.
Arbetsvärlden har sökt Evolution AB:s chef för investerarrelationer, Carl Linton för en kommentar, men han har inte återkommit.
”Uppskattar utsträckt hand”
Carl Linton har tidigare uppgett för Arbetsvärlden att företaget, till skillnad från Unionen och Sveriges Ingenjörer själva, anser att de har en dialog med facken.
”Vi uppskattar den utsträckta hand som svenska fack erbjudit, men då frågan rör våra lokalt anställda i Georgien, är vår hållning att arbetsmarknadens lokala parter är de som har bäst kännedom om landet, arbetsmarknaden samt de villkor som erbjuds i vår lokala verksamhet.”, skrev Carl Linton till Arbetsvärlden i förra veckan.