Enligt en ny rapport från internationella valutafonden IMF kommer världsekonomin att växa med sex procent i år och lite mer än fyra procent under nästa år. Det skriver Svenska Dagbladet.
”En anpassning till pandemilivet har gjort det möjligt för den globala ekonomin att göra bra ifrån sig, trots en dämpad övergripande rörlighet,” skriver IMF:s chefsekonom Gita Gopinath, i rapporten.
Att återhämtningen kan ske så snabbt beror på att många länder har ett finanspolitiskt stöd. USA är ett av dessa länder, sedan finns också utvecklingsländer där återhämtningen kommer att ta betydligt längre tid.
Sysselsättningen har minskat i större utsträckning i sektorer med en större andel yngre eller lågutbildade arbetare, samt inom sektorer som är mer utsatta för automatisering
Under pandemin drabbas fattiga länder hårdast
Under finanskrisen 2008/2009 drabbades utvecklade länder hårdare än fattiga länder, medan det under pandemikrisen är precis tvärtom.
IMF menar också i sin rapport att skillnaderna i inkomst inom länderna kommer att öka och att ungdomar, kvinnor och arbetare drabbas hårdast.
”Sysselsättningen har minskat i större utsträckning i sektorer med en större andel yngre eller lågutbildade arbetare, samt inom sektorer som är mer utsatta för automatisering,” skriver Gita Gopinath.
Automatisering kräver utbildning för nya jobb
IMF:s rapport visar också att kvinnor i högre grad har drabbats av arbetslöshet än män. I rapporten beskrivs också vikten av möjlighet till kompetensutveckling och olika utbildningsinsatser för att hjälpa människor tillbaka i arbete. Detta är särskilt viktigt eftersom vissa jobb försvinner vilket beror på att pandemin har påskyndat utvecklingen med automatisering och digitalisering.
Rapporten beskriver också vikten av att skapa fler gröna jobb vilket kommer att hjälpa till med de utmaningar alla länder står inför på grund av klimatförändringar.
IMF ger också i rapporten en mängd rekommendationer till beslutsfattare om hur de bör agera framåt. Politikerna bör prioritera åtgärder som rör hälsoområdet och ge stöd till drabbade företag och hushåll. Världens länder behöver också på olika sätt försöka hjälpa till för att minska spänningarna som i dag finns på handelsområdet.