Tidigare ordföranden kritiserar Visions köksrenovering Sture Nordh anser att Visions renovering av kök hotar fackförbundets klimatprofil. Foto: Apple Kartor och TT.

Tidigare ordföranden kritiserar Visions köksrenovering

”Det gör ont i mitt hjärta” säger Visions och TCO:s tidigare ordförande till Hem och Hyra när fackförbundet Vision vill byta ut de platsbyggda köken i huset där han bor.
20 okt 2023 | 11:30
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Stammarna ska bytas i ett bostadshus från 1950-talet som ägs av fackförbundet Vision. I samband med det vill fackförbundet ersätta de nyligen renoverade köken med nya. Det rapporterar tidningen Hem och hyra.

Vision profilerar sig samtidigt inom hållbarhet och är det första fackförbundet med egna klimatombud.

– När man gör så här, på sin egen bakgård, innebär det att förbundets rykte på klimat- och miljöområdet sätts i fara, säger Sture Nordh som varit ordförande i Visions föregångare SKTF och även för TCO.

Hyresgästerna menar att det rör sig om en lyxrenovering och att vissa hyresgäster fått indikationer på hyreshöjningar om 40 procent.

– Man vill ha högre avkastning. Det är djupt smärtsamt att se vad som pågår, säger Sture Nordh.

Vision vill byta köken för att få en gemensam standard på alla kök, skriver Caroline Cederquist, Visions press- och opinionschef till Arbetsvärlden.

”Då köken har varierande kvalitet i dag och där det finns åtgärder som genomförts av hyresgästerna själva vill Vision samtidigt byta ut samtliga kök för att få kök som håller långsiktigt. Genom att vi genomför samtliga åtgärder vid samma tillfälle är vi en ansvarsfull fastighetsägare som tar ansvar för hållbarheten och minskar klimatpåverkan. Skulle de avvakta med att göra köken nu så innebär det högre kostnader och större klimatavtryck.”

Caroline Cederquist skriver att samtliga kök kommer att demonteras på ett varsamt sätt och sedan återbrukas i andra fastigheter.

Men hyresgästen och MP-politikern Maria Andersson litar inte på beskedet.

– Det kommer vara mycket svårt att hitta avsättning för köken. De behöver plockas ner varsamt, förvaras på rätt sätt och ha rätt mått som gör att de passar in någon annanstans. Och någon ska dessutom vara villig att betala för den hanteringen och transporten, säger hon till Hem och hyra.

Alla åtgärder är nu pausade i väntan på ett avgörande i Hyresnämnden, uppger Caroline Cederquist.

20 okt 2023 | 11:30
Om skribenten
Chefredaktör

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev