Teaterförbundet: Kan inte förstå hur egenanställningsföretag kan ta arbetsmiljöansvar Teaterförbundet har ett eget faktureringsbolag, men kommer att överväga att lägga ner det. Foto: Magnus Liam Karlsson/SvD/TT

Teaterförbundet: Kan inte förstå hur egenanställningsföretag kan ta arbetsmiljöansvar

Egenanställning Teaterförbundet som har en egen faktureringstjänst menar att det egentligen är omöjligt att ta ansvar för arbetsplatser man inte kan kontrollera. Det borde gälla även egenanställningsföretagen. Nu överväger man att lägga ner sin tjänst.
5 dec 2019 | 08:20
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Allt fler frilansare använder sig av egenanställningsföretagen/faktureringsföretag i stället för att starta eget. Dilemmat med konstruktionen är det oklara partsförhållandet: är egenanställningsföretaget – som står för F-skattsedel och betalar lön, skatt och sociala avgifter medan utföraren jagar uppdragen – en arbetsgivare eller inte?

Dilemmat har blivit än tydligare efter en dom i kammarrätten där ett egenanställningsföretag frias från arbetsgivaransvaret för arbetsmiljön eftersom det saknas ett skriftligt avtal om uppdraget innan det utförs.

Om domen har påverkat något så är det ännu mer osäkert nu för de som anlitar egenanställningsföretagen

Journalistförbundet har många frilansande medlemmar, och en del använder sig av olika faktureringstjänster. Victoria da Silva, ombudsman för frilansfrågor på förbundet, tycker inte att kammarrättens dom har gjort situationen tryggare för frilansare.

– Om domen har påverkat något så är det ännu mer osäkert nu för de som anlitar egenanställningsföretagen, säger hon till Arbetsvärlden.

Hennes bild är att arbetsformen är vanligare bland yngre journalister innan de vet om de ska starta egen firma. Många tänker inte på att de måste skriva avtal med företaget innan de påbörjar uppdraget för att egenanställningsföretaget också ska ta det ansvar man säger sig ta.

– Det kanske i stället blir så att man får ett uppdrag först, och sedan kommer på att det här kan jag ju ta via egenanställningsföretaget. Vi uppmanar alla frilansare att skaffa sig en företagsförsäkring.

Borde ta ansvaret

Victoria da Silva tycker att det är dåligt att egenanställningsföretagen inte tar på sig arbetsmiljöansvaret.

– De ser ju gärna att de egenanställda får a-kassa när de saknar uppdrag, och då ser man dem ju som anställda. Men när det handlar om arbetsmiljöansvaret är de tydligen inte anställda av företaget.

Men är det inte omöjligt att lägga ansvaret för egenanställningsföretaget om det saknas ett skrivet avtal?

– Jo, det är det ju. Men i så fall får egenanställningsbolaget sedan tacka nej till att administrera fakturorna och sociala avgifter i efterhand för jobb som det saknas avtal om, säger hon.

Facket har eget faktureringsföretag

Journalistförbundet ska utreda om förbundet ska starta ett eget faktureringsbolag. Det löser dock inte det juridiska dilemmat. På Teaterförbundet har man ett sådant företag sedan i början av 2000-talet. Men det är problematiskt, bekräftar Madeleine Wagemyr, förbundets förhandlingschef, för Arbetsvärlden.

Madeleine Wagemyr , förhandlingschef på Teaterförbundet. Foto: Annika Falkuggla

– Det är just för att vi inte kan ha något arbetsgivaransvar. Jag tror att i nästan 80 procent av fallen har de redan gjort jobbet när de kommer till vår faktureringstjänst.

Det har övergått mer och mer till att vara en tjänst åt arbetsgivarna. På det sättet kan ju arbetsgivarna kringgå kollektivavtal och skäliga löner.

Faktureringstjänsten startades från början främst för tillsvidareanställda medlemmar vid teatrarna som ville jobba med filmproduktioner.

– De ville inte starta firma, och de ville ha hjälp med faktureringen. Men arbetsmarknaden har förändrats sedan dess; det har övergått mer och mer till att vara en tjänst åt arbetsgivarna. På det sättet kan ju arbetsgivarna kringgå kollektivavtal och skäliga löner.

I själva verket, konstaterar hon, är det medlemmarna själva som får ta kostnaden.

– Det kostar ju att använda faktureringsservice, och det är nästan aldrig någon som lyckas ta höjd för den kostnaden i sitt arvode.

Vi kommer att träffa Arbetsmiljöverket, de besöker nu alla faktureringsföretag, och vi får ju vara ärliga där: vi kan inte ta ett arbetsmiljöansvar.

På egenanställningsföretagens hemsidor (och i reklamkampanjer) framställs proceduren som enkel och snabb. Budskapet är att det bara är att börja direkt att fakturera via egenanställningsföretagen, men i verkligheten krävs dels flera steg för att skapa anställningsförhållandet, dels måste man som anställd/uppdragstagare tänka igenom konsekvenserna för bland annat a-kassa.

– Att de säger att de kan ta ett arbetsgivaransvar, det kan jag inte förstå, säger Madeleine Wagemyr. Frågan har ju blivit högaktuell. Vi kommer att träffa Arbetsmiljöverket när de nu besöker alla faktureringsföretag, och vi får ju vara ärliga mot dem där: vi kan inte ta ett arbetsmiljöansvar.

Nytt övervägande om faktureringstjänsten

Madeleine Wagemyr är själv jurist, och hon konstaterar att förbundsledningen nu kommer att ta ett nytt övervägande om huruvida förbundet bör ha kvar faktureringsbolaget.

Finns risk att medlemmarna då måste ta sig till egenanställningsbolagen i stället?

– Ja, det är risken. Medlemmarna litar på oss, och lägger vi ner kommer de som är tvingade att gå vidare. I dag finns inga större skillnader mellan vår tjänst och de andra företagen. Men vår tjänst har kanske gjort något andra prövningar.

Vad, anser du, skulle då krävas för att komma åt det här problemet?

– Arbetsgivarna påstår att de tycker att det är krångligt att anställa, att administrationen är betungande. Då är det kanske där som det borde förändras.

Jag är starkt kritisk till att man kallar det för egenanställningsföretag. De här företagen har inte möjlighet att vara arbetsgivare

Madeleine Wagemyr avslutar med att säga:

– Jag skulle verkligen vilja poängtera, att jag är starkt kritisk till att man kallar det för egenanställningsföretag. De här företagen har inte möjlighet att vara arbetsgivare. Jag förstår inte hur de skulle kunna klara av det, att gå ut och granska varenda arbetsplats.

5 dec 2019 | 08:20
Om skribenten
Tf chefredaktör

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar