Sedan 1947 har Bergendal herrgård med svällande utbyggnader varit den fackliga centralorganisationen TCO:s och dess förbunds egna kursgård. Men nu hoppas majoritetsägaren TCO kunna sälja anläggningen, helst redan i år.
– Vi har påbörjat en försäljning. Det är en anläggning som vi är mycket nöjda och stolta över och som går bra. Vi säljer den inte till vilket pris som helst utan vi vill ha ut ett bra pris för den, säger Mikael Sjöberg, kanslichef på TCO.
Det är inte dålig lönsamhet som lett till beslutet att sälja konferens- och hotellkomplexet Bergendal i Sollentuna utanför Stockholm.
2024 plockade ägarna ut 6 miljoner
Förra året gjorde den ekonomiska föreningen bakom driften, Bergendal Meetings, en vinst på 8,5 miljoner kronor. Sex av dem slussades direkt till storägaren TCO och de fackförbund som också har en andel i föreningen, enligt årsredovisningen.
Men årsredovisningen berättar också om behovet av kommande investering i en pool- och relaxavdelning. Hittills har Bergendal sökt sina kunder hos organisationer och företag, men av texten framgår att anläggningens potential på privatkundsmarknaden har undersökts.
– Vi som ägare kan konstatera att vi varit framgångsrika, även om jag också vill berömma ledning och medarbetare. Tittar vi framåt så ser vi att vi kommer att få allt svårare att vara den goda ägaren som krävs för en sådan här anläggning. Det finns mycket som tyder på att alla konferensanläggningar kommer kräva stora investeringar, säger Mikael Sjöberg.

Köpare ska vara ”seriös arbetsgivare”
När TCO köpte anläggningen på 1940-talet var det för att säkra en egen plats för ut- och fortbildning. Men tiderna förändrats. Fackens kanslier har blivit mindre, så ock TCO:s, samtidigt som kurser och utbildningar har blivit kortare.
Men företagsvärldens utveckling mot att ”satsa på kärnverksamheten” har också letat sig in i den fackliga värden. Det är också ett begrepp som Mikael Sjöberg använder när han beskriver den önskade affären.
– När vi tittar på det här konstaterar vi först att det inte är i kärnverksamhet att bedriva kurs- och konferensanläggning. Har vi de finansiella musklerna att stötta sådan verksamhet i de investeringar som kommer framöver? Den möjligheten har vi inte, säger han.
Mikael Sjöberg säger dock att försäljningen inte nödvändigtvis måste stressas fram. Bra pris och rätt köpare är viktigare än ett snabbt avslut.
Bergendal och facken
Bergendal Herrgård köptes av TCO 1947 och omvandlades till kursgård. Sedan dess har åtskilliga utbyggnader skett. Verksamheten bedrivs kommersiellt och majoriteten av kunderna är företag utan koppling till fackförbunden. Ägarförbunden är dock alltjämt återkommande kunder.
Verksamheten drivs genom Bergendal Meetings ekonomisk förening. 2024 omsatte verksamheten 74,3 miljoner kronor. Vinsten var 8,5 miljoner kronor, varav 6 miljoner delades ut till ägarna.
Följande förbund har andelar i den ekonomiska föreningen:
- TCO (76,54%)
- Vision (16,31%)
- Fackförbundet ST (5,30%)
- Officersförbundet (0,71%)
- Unionen (0,39%)
- Finansförbundet (0,38%)
- Polisförbundet (0,12%)
- Vårdförbundet (0,11%)
- Försvarsförbundet (0,07%)
- Tull-Kust (0,03%)
- Forena (0,02%)
- Sveriges Lärare (0,01%)
- Journalistförbundet (0,005%)
- Fackförbundet Scen & Film (0,005%)
– Vi vill gärna sälja till en seriös köpare och arbetsgivare. Vi är ganska noga med vilka vi gör affärer med. Vi står för ordning och reda på arbetsmarknaden och i samhället och då vill vi vara trygga i att den privatpersonen eller företaget lever upp till kraven, säger han.
2023 sålde TCO efter en utdragen process semesteranläggningen Riva del Sole i Italien. Men till skillnad från den, som vid tiden beskrev som sällan använd av medlemmarna, är Bergendal fortfarande en naturlig och omtyckt mötesplats för TCO-förbunden.
Kommer det bli dyrare för TCO och dess förbund att ha konferens nu?
– Det är svårt att säga. Om vi lyckas med försäljningen kommer vi försöka förhandla fram grupprabatt hos nya ägaren för många förbund vill fortsätta ha kurser och konferens på Bergendal, säger Mikael Sjöberg.
Vad ska ni göra med pengarna från försäljningen?
– De pengar vi får in kommer att placeras och avkastningen kommer att användas i verksamheten.
I aktier och fonder alltså?
– Vi har en investeringspolicy som vi kommer att följa.
Bergendal ägs formellt av den ekonomiska föreningen Bergendal Meetings. Utöver TCO med sin 77 procentiga andel har även flera av TCO-förbunden andelar.
Beslut behöver fortfarande tas i de enskilda förbunden, men de flesta av dem, förutom Sveriges Lärare och Officersförbundet som tillhör Saco, är representerade i TCO-styrelsen som godkänt planerna.