Strejk på norska LO-kontor

Norge Förra veckan tog de anställda på den fackliga centralorganisationen till strejkvapnet. De anklagar sin arbetsgivare för att försöka mörka orättvisa lönevillkor.
Isak Dahl
20 nov 2014 | 13:57
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

I ett pressmeddelande beklagar Trude Tinnlund, ordförande i Arbeiderbevegelsens Arbeidsgiverforening, AFF, att parterna inte lyckats komma överens. Enligt henne har AFF gjort stora ansträngningar för att gå Handel og Kontor, HK, som organiserar de anställda, till mötes.

Trude Tinnlund, AFF. Foto: Trond Isaksen

Trude Tinnlund, AFF.
Foto: Trond Isaksen

– Vårt förslag hade gett lågavlönade ett lönetillägg på 11 000 norska kronor om året. Det är mer än vad motsvarande grupper i näringslivet har.

Den 14 november gick 150 anställda inom norska LO ut i strejk efter att förhandlingarna mellan HK och AFF strandat.

Statistiken är missvisande

Enligt HK:s informationschef, Magnus Halkjær, handlar konflikten om statistikunderlaget till löneförhandlingar.

Magnus Halkjaer, HK.

Magnus Halkjaer, HK.

– Vår uppfattning är att alla anställda ska räknas. Men det har visat sig att man inte har rapporterat in vissa grupper och då blir statistiken missvisande, säger Magnus Halkjær till Arbetsvärlden.

Enligt HK:s egna beräkningar fick redan högavlönade personer inom fackföreningsrörelsen en lönetillväxt på 7,1% under förra kalenderåret samtidigt som reallönerna sjunkit för vanliga medlemmar.

– Det verkar som att vissa grupper i fackföreningsrörelsen har haft en lönefest, medan våra medlemmar betalat notan, säger HK:s viceordförande Bjørn Hjalmar Mietinen i pressmeddelande.

 

Isak Dahl
20 nov 2014 | 13:57

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev