Konstruktionsfel upptäckt i Stockholm stads miniräknare Det är inte de styrande politikernas fel att slutnotorna för Stockholm stads offentliga projekt skenar. Defekta miniräknare uppges nu vara förklaringen till glädjekalkylerna. Foto: TT
Satir

Konstruktionsfel upptäckt i Stockholm stads miniräknare

Satir Defekta miniräknare uppges nu kunna ligga bakom att flera renoveringsprojekt på senare år kraftigt överskridit budget. En främmande knapp prydd av en leende gul smiley uppges ha smugit sig in där det vanligtvis sitter ett likamedtecken.
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Orsaken till att renoveringarna av Saluhallen på Östermalms torg, Stadsbiblioteket och Liljevalchs totalt har blivit 2,8 miljarder dyrare än beräknat kan nu ha hittats.

Enligt uppgifter till En jobbig värld upptäcktes felet när barnet till en tjänsteman på stadsledningskontoret tidigare i veckan försökte fuska med sin hemläxa i matematik. Lågstadieeleven ska ha matat in talet 2 + 2 varefter miniräknaren – vilken barnet i smyg tagit ur sin förälders portfölj – visade resultatet 2,7. Tjänstemannen gjorde fastighetsborgarrådet Dennis Wedin (M) uppmärksam på den felaktiga summan.

En glädjekalkyl som omedelbart fick mig att misstänka ett allvarligt konstruktionsfel.

Renoveringen av Saluhallen på Östermalms torg, Stadsbiblioteket och Liljevalchs totalt har blivit 2,8 miljarder dyrare än beräknat. Foto: TT

Wedin anade oråd. För att utreda saken vidare beräknade Wedin med sin kommunala miniräknare hur många glas vin han skulle kunna dricka under kvällen och ändå klara en nykterhetskontroll tidigt följande morgon. Miniräknaren visade resultatet 24, ett antal som motsvarar cirka en och en halv bag-in-box.

– En glädjekalkyl som omedelbart fick mig att misstänka ett allvarligt konstruktionsfel, säger fastighetsborgarrådet i ett uttalande.

Under fredagsmorgonen belades samtliga miniräknare inom Stockhom Stad med körförbud och en felsökning har inletts. Det finns ingen prognos för när planerade kostnadsberäkningar kan återupptas vilket gör att notan för offentliga utgifter under helgen riskerar att skena iväg utom kontroll.

– Allt vi kan göra är vädja om skattebetalarnas tålamod, säger fastighetsborgarrådet Dennis Wedin (M).

Obekräftade uppgifter gör även gällande att samma typ av miniräknare har använts av Landstingsrådet Irene Svenonius (M) för beräkning av kostnaderna för bygget av Nya Karolinska. Enligt landstingsrådets beräkningar skulle bygget inte kosta skattebetalarna mer än 14 miljarder kronor. En felberäkning på omkring 47 miljarder, vilken hade kunnat undvikas om de miniräknare som levererats till stadshuset inte haft ett inbyggt konstruktionsfel.

Med en annan typ av miniräknare hade kostnaderna med stor sannolikhet sett annorlunda ut.

Enligt primära uppgifter rör det sig om en defekt i själva knappsatsen där en främmande knapp prydd av en en leende gul smiley av okänd anledning har smugit sig in på den plats där det vanligtvis sitter ett likamedtecken. Samma typ av miniräknare ska även ha använts för att beräkning av budget för den nya skolportalen Skolplattformen, där slutnotan landade på cirka en miljard kronor.

– Med en annan typ av miniräknare hade kostnaderna med stor sannolikhet sett annorlunda ut, säger biträdande it-direktör på Stockholm Stad Christer Forsberg i en kommentar.

Hos tillverkaren Texas Instruments ställer man sig frågande till uppgifterna. De miniräknare som har tillverkats av företaget har haft samma konstruktion sedan mitten av åttiotalet utan rapporterade problem med glädjekalkyler.

Om skribenten
En jobbig värld av Lars Berge

Relaterad läsning

Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev