Christer Björkmans lugnande besked efter besöket hos talmannen Christer Björkman, schlagergeneral. Foto: Johan Nilsson / TT
Satir

Christer Björkmans lugnande besked efter besöket hos talmannen

Satir Regeringskrisen kommer inte att påverka den kommande Melodifestivalen, försäkrar SVT. Demokratin avskaffas för att inte störa delfinalernas omröstningar.
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Talmannen Andreas Norlén (M) ställde i förmiddags med mycket kort varsel in sitt planerade möte med Stefan Löfven (S) för att istället träffa tv-producenten Christer Björkman. Den så kallade schlagergeneralen sågs, enligt vittnen på plats, passera riksdagens entré tillsammans med sitt entourage klockan nio i morse och därefter försvinna in i talmannens rum. Med sig hade Björkman en festklädd dansgrupp som kastade konfetti omkring sig samt en s.k bergsprängare (en portabel musikanläggning) som spelade svensk schlagermusik med tonartshöjning.

En timme senare lämnade Björkman riksdagen. Löfven som sammanbitet vankat av och an i korridoren utanför talmannens dörr medan mötet pågick, uppgavs tvungen att återvända till sitt ämbetsrum på Rosenbad med oförrättat ärende.

Enligt de senaste uppgifterna kommer talmannen inom kort kalla till presskonferens för att meddela att undantagstillstånd kommer införas och en tillfällig krisregering bildas. Orsaken är att ett eventuellt extraval riskerar att kollidera med Melodifestivalen i SVT:s tablåer. Enligt SVT finns bara budget för att sända en omröstning under våren och den kommer handla om vilket bidrag som ska representera Sverige i Eurovision song contest.

– Vi på samhällsredaktionen har föreslagit att partiledardebatterna skulle kunna utgöra pausunderhållningen i Mello. Vi får se vart det landar, säger SVT:s Mats Knutsson i en kommentar.

Enligt en källa med god insyn är dock Knutssons idé redan förpassad till papperskorgen. SVT:s inrikespolitiske kommentator kommer dock erbjudas rollen som publikuppvärmare under deltävlingen i Leksand den 16 februari och där utrustas med en så kallad t-shirt-kanon.

Programledarna Camilla Kvartoft och Mats Knutson – lämpliga publikuppvärmare under melodischlagerfinalen?
Foto: Sören Andersson / TT

Enligt flera samstämmiga källor kommer studiomannen Henric von Zweigbergk få en lagstiftande funktion i Sverige så länge tävlingarna pågår. Eurovision-finalen planeras bli officiell helgdag och viktiga ministerposter i en kommande krisregering kommer gå till Samir och Viktor. Att offentligt kritisera Mello-produktionen kommer bli förbjudet och jämställas med landsförräderi. Samtliga av Riksdagens partiledare kommer hållas i husarrest men ha tillgång till tv.

Melodifestivalen 2019 går av stapeln 2 februari i Göteborg och finalen avgörs den 9 mars på Friends Arena i Stockholm. Klara artister är bland andra Arvingarna, Wiktoria och Nano. Om och när svensk parlamentarisk demokrati kommer återinföras och val till Riksdagen hållas är i skrivande stund oklart.

Om skribenten
En jobbig värld av Lars Berge

Relaterad läsning

Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev