Akademien-Katarina och Horace satsar på barturné Katarina Frostenson åker tillsammans med Horace Engdahl på barturné, enligt uppgifter till En jobbig värld. Foto: Anders Wiklund / SCANPIX
Satir

Akademien-Katarina och Horace satsar på barturné

Satir Michael Brinkenstjärna inleder samarbete med Svenska Akademien. Under en barturné under sommaren kommer ledamötena Katarina Frostenson och Horace Engdahl att möta sina fans.
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Igår lämnade de börshuset i Gamla stan. Men fansen behöver inte vänta särskilt länge för att återse sina favoriter. Profilerna från de senaste årens mest omtalade dokusåpa ska i sommar locka folk till barer och klubbar runt om i Sverige. Den som ska få fart på dansgolven är lyrikern Katarina Frostenson, hyllad och prisad för diktsamlingar som ”Joner” (1991) och ”Flodtid” (2011). Med det är som Akademien-Katarina hon gjort sig känd för en bredare publik.

I kvällspressen har hon beskrivits som en iskall och intrigerande spelare i den fraktion av de aderton som går under namnet ”team Kulturprofilen”. Efter att ha fått flera svarta kulor under omröstningsceremonin och närapå blivit utröstad planerade hon sin hämnd. Hela tre ledamöter ur motståndarna i Danius-pakten lämnade sina stolar och igår fick slutligen rivalen Sara Danius kliva ut ur börshuset efter en gastkramande final. Vad Katarina inte räknat med var att ögonblicket senare själv röstas ut av killgänget runt Horace Engdahl.

Vad Katarina inte räknat med var att ögonblicket senare själv röstas ut av killgänget runt Horace Engdahl.

Horace, den tidigare ständige sekreteraren, kommer även han medverka på turnén. Som gästbartender kommer han tillsammans med sin nära vän Kulturprofilen leda tequila-racet och det obligatoriska skumpartyt, allt enligt Brinkenstjärnas pressmeddelande.

Som gästbartender kommer Horace Engdahl tillsammans med sin nära vän Kulturprofilen leda tequila-racet och det obligatoriska skumpartyt. Foto: Jonas Ekströmer / TT

Michael Brinkenstjärna – som för en tid sedan släpptes ur fängelse efter avtjänat straff för bokföringsbrott – gör i och med den utannonserade turnén comeback på den svenska nöjesscenen. Han utesluter inte att samarbetet med Svenska Akademien kan sträcka sig till att även omfatta den årliga presentationen av Nobelpriset i litteratur.

– Jag ser framför mig hur den ständige sekreteraren är kroppsmålad blå  som en smurf när dörren i börshuset öppnas för världspressen, säger managern i en kommentar.

Enligt Brinkenstjärna skulle ett dylikt event nå en betydligt större publik än det fåtal som idag läser böcker. Detaljerna i samarbetet är i nuläget inte helt klara. Men enligt Michael Brinkenstjärna är det inte uteslutet att han själv träder in som ständig sekreterare, nu när stolen är ledig.

En jobbig värld har utan framgång försökt nå Katarina Frostenson, Horace Engdahl och Svenska Akademiens avgående ständige sekreterare Sara Danius för en kommentar. Kungen låter via Kungl. Hovstaterna meddela att ”det är glädjande att se att Svenska Akademien numer samarbetar med en anständig festarrangör”. Den så kallade Snille & smak-turnén inleds på Rolling Rock i Eskilstuna den 28 maj.

Om skribenten
En jobbig värld av Lars Berge

Relaterad läsning

Hämtar fler artiklar