Saco: Fel av L att räkna bort akademiker Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT
"Lärare, sjuksköterskor och ingenjörer har en stark arbetsmarknad och behöver inte offentligt stöd" menar Mats Persson, ekonomisk-politisk talesperson för Liberalerna.

Saco: Fel av L att räkna bort akademiker

Arbetslöshet Saco ställer sig rakt emot Liberalernas förslag om att lägga ner Arbetsförmedlingen. Att högutbildade inte skulle behöva hjälp att hitta nya anställningar stämmer inte, säger centralorganisationen.
27 sep 2016 | 10:05
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

– Gruppen högutbildade akademiker med utomeuropeisk bakgrund har 10 procents arbetslöshet. Att säga att akademiker inte skulle behöva hjälp av Arbetsförmedlingen stämmer helt enkelt inte, säger Thomas Jartsell, pressansvarig hos Saco.

Liberalerna kom i dag måndag med ett förslag om att skrota Arbetsförmedlingen i dess nuvarande form. I stället ska en ny myndighet bildas, som får i uppdrag att endast rikta sig mot de som står längst ifrån arbetsmarknaden. Förslaget är en del av Liberalernas kommande skuggbudget.

– Lärare, sjuksköterskor och ingenjörer är grupper som klarar sig och har en stark arbetsmarknad, de behöver inte offentligt stöd, säger Mats Persson, ekonomisk-politisk talesperson för Liberalerna, till Aftonbladet.

Myndighetens uppdrag utreds redan

Men Saco håller alltså inte med om att en nedläggning av den nuvarande myndigheten skulle förbättra situationen på arbetsmarknaden.

– Om Arbetsförmedlingen bättre skulle fixa matchning vad gäller jobb för akademiker skulle det vara bra för hela arbetsmarknaden. Får akademiker hjälp att hitta rätt jobb skulle det även frigöra mer lågkvalificerade jobb åt andra, säger Thomas Jartsell.

Han hänvisar även till den utredning som regeringen i somras tillsatte för att se över Arbetsförmedlingens uppdrag. Utredningen ska delredovisa vad den kommit fram till i oktober 2017, och lämna en slutlig redovisning i januari 2019.

27 sep 2016 | 10:05

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar