Så agerar Världsfacket när klimatomställningen hotar jobb Delegater lämnar huvudbyggnaden för klimatmötet i Marrakech. (AP Photo/Mosa'ab Elshamy)

Så agerar Världsfacket när klimatomställningen hotar jobb

Klimatmötet i Marrakech Världsfacket kopplar nu ihop klimatfrågorna med arbetsmarknaden. Ett nytt center ska säkra kvalitativa, men också trygga, jobb. I Oslo jobbar man redan med rättvis omställning av transportsystemet.
Gert Lundstedt
14 nov 2016
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Ett år efter att klimatavtalet i Paris skrevs under har den globala fackliga samorganisationen inrättat ett Just Transition Centre (Centrum för rättvis omställning). På så sätt ska man koppla ihop klimat- och miljöfrågan med det fackliga arbetet. Enligt Parisavtalet måste koldioxidutsläppen radikalt minskas för att begränsa jordens uppvärmning till 1,5 grader. Detta kommer att kräva en genomgripande omställning av arbetslivet som enligt Världsfacket måste vara rättvis och se till att löntagare förlorar vare sig jobb eller ekonomisk och social trygghet.

– Vi måste få i gång en omställning som bygger på social dialog – rundabordssamtal på lokal och regional nivå med regeringar, näringsliv och civilsamhället, säger centrets chef Samantha Smith.

På plats i Marrakech

Arbetsvärlden når Samantha Smith på telefon vid COP22-mötet som just nu pågår i Marrakech i Marocko, det första klimatmötet efter Parisavtalet som trädde i kraft den 4 november i år. Hon är där för att göra omställningscentret känt. Genom omställningscentret och Världsfackets 180 miljoner medlemmar i 165 länder planeras nu olika projekt världen över som ska inspirera och spridas vidare till andra.

– Vi vill bidra med att starta nationella processer för en rättvis omställning i minst tio länder och betydande ekonomier, säger hon till Arbetsvärlden och nämner länder som Kanada, Norge, Nigeria och Sverige.

Jobbar med transportsystem i Oslo

I ett pågående projekt i Norge, som Världsfacket har drivit på, samarbetar den norska fackliga centralorganisationen tillsammans med Oslo Stad, arbetsgivareföreningen och kollektivtrafikbolagen för en rättvis omställning av transportsystemet. Enligt Samantha Smith ska Oslos system bli världens mest framtidsinriktade system vad gäller utsläpp och rättvis omställning.

”Den fackliga vinkeln på klimatfrågan kan handla om kompetensutveckling, omskolning och investering för teknikbyte.”

I Sverige bekräftar LO:s utredare Johan Hall att man har blivit kontaktad av Världsfacket. Han tycker att det här arbetet är intressant.

– Den fackliga vinkeln på klimatfrågan kan handla om kompetensutveckling, omskolning och investering för teknikbyte.

Även Svenskt Näringsliv arbetar med klimat- och miljöfrågor. Startskottet gick för åtta år sedan när sajten Miljönytta sjösattes, och Maria Sunér Fleming, ansvarig för energi och klimat, säger till Arbetsvärlden att det finns en bra samhällsdialog i Sverige mellan parterna och regeringen. Något som Johan Hall på LO instämmer i – Sveriges utvecklade kultur med trepartssamtal som har bejakat utveckling och förändring från både fack och företagshåll tror han kommer att gälla för klimatfrågan och hur vi förhåller oss till den.

Gert Lundstedt
14 nov 2016

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar