Regeringen vill införa rätt att läsa in högskolebehörighet

Högskolebehörighet Regeringen vill införa en rättighet att skaffa högskolebehörighet på komvux. Rättigheten ska införas 2017 och gälla alla, oavsett ålder och oavsett var man bor i Sverige.
Regeringen vill införa rätt att läsa in högskolebehörighet
Aida Hadzialic (S), gymnasie- och kunskapslyftsminister.
1 sep 2015

I samband med en pressträff i dag där regeringen presenterade satsningar på skolan i höstens budget, meddelade gymnasie- och kunskapslyftsminister Aida Hadzialic samtidigt att regeringen vill införa en allmän rättighet att få plats på komvux för att läsa in behörighet till högskolan och yrkeshögskolan.

”Arbetsmarknaden kräver snabb omställning, och då behöver vi ett utbildningssystem som ger bättre chanser att få jobb och utbildning.”

Rättigheten ska omfatta alla vuxna, oavsett ålder och bostadsort, och den ska även gälla särskild behörighet till högskoleutbildningar.

– Arbetsmarknaden kräver snabb omställning, och då behöver vi ett utbildningssystem som ger bättre chanser att få jobb och utbildning. Vi vill inte att det ska vara ett stopp i dörren till komvux, sade Aida Hadzialic på dagens pressträff.

Satsningen planeras att införas 2017 och kommer därför inte att påverka 2016 års budget. Enligt Aida Hadzialic skickar regeringen snart ut ett förslag på remiss om rätten till komvux.

 

1 sep 2015
Kommentera
Kommentera

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Nyheter
De viktigaste nyheterna två gånger i veckan