Regeringen vill införa rätt att läsa in högskolebehörighet

Högskolebehörighet Regeringen vill införa en rättighet att skaffa högskolebehörighet på komvux. Rättigheten ska införas 2017 och gälla alla, oavsett ålder och oavsett var man bor i Sverige.
Regeringen vill införa rätt att läsa in högskolebehörighet
Aida Hadzialic (S), gymnasie- och kunskapslyftsminister.
1 sep 2015 | 12:59
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

I samband med en pressträff i dag där regeringen presenterade satsningar på skolan i höstens budget, meddelade gymnasie- och kunskapslyftsminister Aida Hadzialic samtidigt att regeringen vill införa en allmän rättighet att få plats på komvux för att läsa in behörighet till högskolan och yrkeshögskolan.

”Arbetsmarknaden kräver snabb omställning, och då behöver vi ett utbildningssystem som ger bättre chanser att få jobb och utbildning.”

Rättigheten ska omfatta alla vuxna, oavsett ålder och bostadsort, och den ska även gälla särskild behörighet till högskoleutbildningar.

– Arbetsmarknaden kräver snabb omställning, och då behöver vi ett utbildningssystem som ger bättre chanser att få jobb och utbildning. Vi vill inte att det ska vara ett stopp i dörren till komvux, sade Aida Hadzialic på dagens pressträff.

Satsningen planeras att införas 2017 och kommer därför inte att påverka 2016 års budget. Enligt Aida Hadzialic skickar regeringen snart ut ett förslag på remiss om rätten till komvux.

 

1 sep 2015 | 12:59
Om skribenten
Tf chefredaktör

Relaterad läsning

Visa artikelns 2 kommentarer
Kommentera
  1. Av Gun Gärdsell 2 sep 2015:

    Hej er i regeringen! Jag har redan läst en hel kurs på komvux och dessutom några enstaka ämnen. Detta har inte lett till något för att jag har aldrig läst för arbetsmarknaden då jag hittills inte räknas som att ha arbetsförmåga. Jag ville gå en allmän kurs nu på folkhögskola med en profil inom det som intresserar mig mest. Barn och ungdom. Jag har sjukersättning som hette tidigare förtidspension. Det har jag haft i 25når nu.. Jag blir snart 56 år och jag fick avstå för att jag fick varken behålla min ersättning eller heller CSN. Jag har nu hört om detta förslaget och tycker det är intressant. Gäller det mig också. I så fall tänkte jag testa att gå en utbildning till. Jag vill ha ett riktigt jobb sedan innan jag blir pensionär på riktigt. Hälsningar Gun Gärdsell!

  2. Av Rose-MArie Mossberg-Maghsoudi 3 sep 2015:

    Tack för satsningen på Kom Vux, en viktig och konkret möjlighet att ge människor en andra chans. Många vill omskola sig och de som inte var studiemotiverade får en andra chans. Det är dock en sak som bekymrar mig som förälder till en gymnasiestuderande son. Det är det nya betygssystemet, dels har jag förstått att lärare och skolor kan välja att göra en bedömning som inte överensstämmer med riktlinjer. Träffar många ungdomar som inte når de högre betygskriterierna och blir man godkänd så står det fast som betyg. Förr kunde man ”läsa upp” sina betyg på Kom Vux jag hoppas innerligt att den möjligheten ska omfatta även dagens ungdomar som annars riskerar att bli en ny grupp som står långt från arbetsmarknaden. Idag väljer en del att bli underkända för då har man rätten att läsa in betyget och på det sättet kan man göra strategiska val. Jag vill gärna höra vad Aida tycker om detta och hur man i regeringen arbetar för att förebygga framtidsmöjligheter. Jag hoppas verkligen att svenska folket ser den realpolitik som regeringen driver. Är dock tveksam till att höjda lärarlöner är rätta vägen. Hälsningar Rose-Marie Maghsoudi

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev