Man ska inte ge upp, i stället kan man försöka planera något roligt för våren. För det finns goda skäl att ha hopp, uppmanar psykologen Björn Hedensjö alla som tycker att luften nu går ur när höstens normaliserade tillvaro övergår till restriktioner inklusive distansarbete – igen.

Björn Hedensjö, psykolog. Foto: Volante
I regeringens långa lista över nygamla restriktioner som gäller från och med 23 december för att minska smittspridningen och belastningen på sjukvården finns rekommendationen att alla som kan ska jobba hemifrån.
För vissa känns det skönt.
– Som för personer som är mer introverta, bland dem finns en grupp som tyckte det var besvärligt med återanpassningen när vi gick tillbaka till kontoren under hösten, säger Björn Hedensjö.
Generellt gillar vi förutsägbarhet. Det blir obehagligt när vi inte kan planera och förutsäga saker
Men sedan finns många som tycker det är viktigt med arbetsrelationer, man kanske har större delen av sitt sociala liv på arbetsplatsen och då kan det vara svårt att inte träffa sina kollegor. Den senaste tiden har både glöggmingel och julfester ställts in eller digitaliserats när smittspridningen har ökat igen.
– Då blir det en extra stor besvikelse, när man har byggt upp en förväntan om något som skulle komma. Generellt gillar vi förutsägbarhet. Det blir obehagligt när vi inte kan planera och förutsäga saker. Jobbigast är det för personer som är mer orosbenägna.
Motivationen är lägre
Men för alla kan det vara svårare nu än förra året att hålla sig till de hårdare restriktionerna.
– Motivationen är lägre nu när det kanske är svårare att se restriktionerna som rimliga; det är ju inte alls samma läge på sjukhusen som samma tid under förra året. Då var det lättare att se att det var ett desperat läge. Det finns många som känner att man inte kan ha det så här igen.
Den uppskattning och solidaritet med vårdpersonalen som många gav uttryck för för ett år sedan, det har falnat.
– Tycker man synd om sig själv för att man får göra uppoffringar, då har man svårt att fokusera på andra, som Björn Hedensjö uttrycker det.
Arbetsgivarna kan underlätta
För att hjälpa folk att hålla uppe motivationen lite till kan arbetsgivarna underlätta, menar Björn Hedensjö.
– Det handlar väl om att försöka vara så flexibel så möjligt. Det allra mest effektiva är naturligtvis att ha en hård attityd – att nu ska alla ställa om och jobba hemifrån igen och inte ge någon valmöjlighet. Men om man har ett hybridupplägg och vill uppmuntra i stället, ska man försöka sänka trösklarna och göra det så smärtfritt som möjligt att jobba hemifrån. Och få folk att känna sig inkluderade genom sådant som digital fika.
Björn Hedensjö konstaterar att det trots allt är ett mycket bättre läge än för ett år sedan.
– Vi har ju lärt oss att pandemin kommer i vågor, och nu vet vi att vågorna blir mildare. Jag tycker verkligen att man kan tänka på framtiden med tillförsikt. Man ska inte ge upp, utan försöka planera något för våren.
Nya restriktioner
Från och med den 23 december har Folkhälsomyndigheten beslutat om följande nya föreskrifter, allmänna råd och rekommendationer:
- Alla bör undvika miljöer med trängsel.
- Alla bör arbeta hemifrån i den mån som arbetet tillåter.
- För mässor, handelsplatser och platser för kultur och fritidsverksamheter ställs krav på 10 kvadratmeter per person.
- Avrådan från cuper och läger inomhus som inte innebär yrkesmässig utövning. Däremot kan ordinarie aktiviteter med träningar, övningar, matcher, föreställning och tävlingar fortgå.
- Smittskyddsåtgärder rekommenderas för utbildningar för vuxna, så att trängsel och stora samlingar undviks. Närundervisning är huvudregeln, men för universitet och högskolor kan undervisning på distans användas som ett verktyg för att glesa ut i undervisningslokalerna.
- Bara sittande gäster tillåts på serveringsställen och avstånd mellan olika sällskap krävs.
- Vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar tillåts bara sittande gäster om det är fler än 20 personer, oavsett vaccinationsbevis.
- Utan vaccinationsbevis ställs även krav på avstånd mellan sällskapen, en maxstorlek på 8 personer inom sällskapen och ett maxantal på 500 gäster eller deltagare.
- Vid tillställningar på fler än 500 gäster eller deltagare krävs vaccinationsbevis samt avstånd mellan sällskapen och en maxstorlek på 8 personer per sällskap.
Från och med den 24 december:
- Maxtak på 50 personer vid uthyrning av platser för privata sammankomster
- Enbart sittande resenärer vid långväga kollektivtrafik
- Krav på negativt covidtest som är max 48 timmar gammalt för utländska medborgare som reser in i Sverige. Gäller från 12 års ålder.