Arbetsplatserna avgör vem som undantas från karantänsregler Sara Byfors, biträdande avdelningschef, Folkhälsomyndigheten under torsdagens myndighetsgemensamma pressträff om coronaläget Foto: Claudio Bresciani /TT

Arbetsplatserna avgör vem som undantas från karantänsregler

Covidrestriktioner Karantänstiden vid covid kortas med två dagar till fem dagar för alla, och tas bort för den som nyligen haft covid-19 och de som fått tredje sprutan. Dessutom listar MSB nyckelfunktioner som ska undantas från karantänsreglerna även om de inte är vaccinerade eller haft covid. Enligt MSB får inga undantag från listan göras, men det ligger på respektive arbetsgivare att avgöra vilka individer det rör.
20 jan 2022 | 17:46
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Den ökade smittspridningen av den nya omikronvarianten gör att en rad samhällskritiska funktioner är hotade. Det menar Folkhälsomyndigheten, som på torsdagens presskonferens presenterade kortare familjekarantän för alla, och slopandet av karantänsregler för den som är frisk, har fått tredje sprutan eller haft covid under de senaste tre månaderna. Sjukfrånvaron av viktig personal är på väg att bli ett större problem än sjukdomen i sig när många nu är vaccinerade.

– En stor del av befolkningen riskerar att smittas de närmaste veckorna, sade Sara Byfors, enhetschef på Folkhälsomyndigheten.

– Det är ett mycket stort personalbortfall i många verksamheter. Det orsakar problem som gör det svårt att klara av viktiga samhällsuppdrag.

Karantänsregler slopas för många

I dag gäller sju dagars karantän vid covid-19 och när någon i familjen har smittats. Men nu kortas karantänstiden till fem dygn, och slopas för de som nu har tagit den tredje dosen, har haft covid-19 under de senaste tre månaderna eller för elever i grundskolan. Däremot ska man ha varit feberfri i två dygn och känna sig återställd.

Den som har symptom men kan vara hemma, och de som kan jobba hemifrån, ska lämna sina testtider till andra

Folkhälsomyndigheten vill också prioritera i testningen – de som har symptom men kan vara hemma, och de som kan jobba hemifrån, ska lämna sina testtider till andra, främst personal i vård, omsorg och skola, och annan personal som inte kan jobba hemifrån och grundskoleelever. Detta för att använda testkapaciteten bäst.

När det gäller fjärr- och distansundervisning i skolan kom inga nya besked i dag, men Folkhälsomyndigheten betonade att det kan användas i större utsträckning nu om frånvaron blir omfattande. Det är alltid skolans huvudman som ska besluta om övergång till fjärr- och distansundervisning, underströk Sara Byfors.

Ingen karantän för friska nyckelpersoner

Den ökade smittspridningen innebär också risker för samhällskritisk verksamhet. Därför undantas nu vissa nyckelpersoner från de allmänna karantänsreglerna. De kan alltså gå till jobbet även om någon i hushållet har covid-19 och även om de själva saknar vaccin eller inte nyligen blivit smittad själv. Men för att det ska gälla måste arbetsgivaren ta ett konkret beslut om vilka individer som omfattas av det här undantaget. Här rekommenderas också riskreducerande åtgärder som skydd och daglig screening med tester inom verksamheter där anställda undantas från reglerna om karantänstiden.

Befattningar som undantas

  • Styrning och övervakning, felavhjälpande underhåll inom produktion, lagring, distribution av el, energigas och fjärrvärme/fjärrkyla.
  • Nät och tjänsteövervakning/-styrning, incidenthantering, och felavhjälpning för transmissionsnät och accessnät inom infrastruktur för elektroniska kommunikationer.
  • Styrning/övervakning, provtagning, för att upprätthålla produktion, lagring och distribution av dricksvatten och rening av avloppsvatten.
  • Trafikledning, lotsning, sjötrafikinformationstjänst etc. för lufttrafik, sjöfart, järnväg och väg.
  • Informations- och alarmeringscentraler som betjänar räddningstjänst, polis, omsorg och-/ eller hälso- och sjukvård.
  • Kriminalvård och Migrationsverkets förvar.

Källa: MSB

+ Expandera

Undantagen gäller ett antal nyckelbefattningar i arbetslivet, detta för att samhällskritiska funktioner som energi, kommunikationer, transporter, larmcentraler och kriminalvård inte ska sluta fungera.

– Det handlar om ett fåtal, sade Morgan Johansson på MSB. Exempelvis handlar inte undantagen alla poliser, utan de som måste gå till jobbet för att andra ska kunna jobba, exempelvis på sambandscentralen.

Varje ansvarig arbetsgivare måste tänka igenom: hur ser plan B ut? Vi måste, varenda en av oss, se hur man kan få en verksamhet att fungera om det blir värre.

Men exakt vilka funktioner är det arbetsgivaren själv som avgör, underströk Morgan Johansson, i den nära verksamheten. Och förvärras smittläget och ännu fler tvingas stanna hemma på grund av sjukdom, måste  MSB göra nya överväganden.

– Varje ansvarig arbetsgivare måste tänka igenom: hur ser plan B ut? Vi måste, varenda en av oss, se hur man kan få en verksamhet att fungera om det blir värre.

20 jan 2022 | 17:46
Om skribenten
Tf chefredaktör

Relaterad läsning

Visa artikelns 1 kommentar
Kommentera
  1. Länkad till från skyddsombudensverkstad.se - "Arbetsplatserna avgör vem som undantas från karantänsregler - Skyddsombudens Verkstad" 20 jan 2022:
    […] InläggsinnehållLäs merArbetsmiljö-arkiv – Arbetsvärlden […] - Läs hela texten här

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev