Parternas reaktion: ”Behov av en regering på plats så snart som möjligt” Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP), statsminister Stefan Löfven (S) i riksdagens plenisal inför omröstningen av ett förslag om misstroendeförklaring. Foto: Claudio Bresciani / TT

Parternas reaktion: ”Behov av en regering på plats så snart som möjligt”

Arbetsmarknadens parter vill främst ha en regering på plats så snart som möjligt. Sverige behöver politiker som, likt arbetsmarknadens parter, tar gemensamt ansvar, hittar långsiktiga lösningar och visar kompromissvilja, säger TCO:s ordförande Therese Svanström om regeringskrisen.
21 jun 2021 | 15:17
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Efter dagens misstroendeförklaring mot regeringen återstår nya talmansrundor eller eventuellt ett extraval.

Arbetsvärlden har frågat arbetsmarknadens parter hur de reagerer på beskedet, och vad de ser för påverkan på arbetsmarknaden av det osäkra läget.

Therese Svanström, TCO:S ordförande, kommenterar läget såhär:

– Utmaningarna på arbetsmarknaden kvarstår. Långtidsarbetslöshet riskerar att bita sig fast, frågor inom trygghetssystemen måste lösas och utbildningsutbudet måste anpassas efter arbetsmarknadens behov. En komplicerad regeringsbildning riskerar att leda till att viktiga beslut drar ut på tiden, det är inte positivt för den svenska arbetsmarknaden.

TCO:s ordförande Therese Svanström.
Foto: Eva Edsjö.

Therese Svanström tillägger:

– Sverige behöver politiker som, likt arbetsmarknadens parter, tar gemensamt ansvar, hittar långsiktiga lösningar och visar kompromissvilja, säger Therese Svanström.

Riv inte upp LAS

Sacos ordförande Göran Arrius ser liksom Therese Svanström fram emot att snabbt få en regering på plats.

– Vi har en pandemi och en ekonomisk kris och vi ser att vi är i behov av att ha en fungerande regering på plats så snart som möjligt som kan ha fokus på att återställa arbetsmarknaden, säger Göran Arrius, ordförande för Saco.

På frågan om det finns någon fråga som Saco är särskilt angelägna om inte ska rivas upp svarar han:

– Lagen om anställningsskydd, men där finns ett avtal, men vi är naturligtvis intresserade av att följa detta framåt.

”Ansvaret faller tungt”

Svenskt Näringsliv vill i dagsläget inte uttala sig om vad det politiska läget kan komma att innebära för arbetsmarknaden.

LO:s ordförande Susanna Gideonsson skriver följande på Facebook: ”Jag är uppriktigt förvånad och besviken över att Sverige har hamnat i det här politiska läget. Att vissa partier inte förmår att ta ansvar för landet och kunna hitta en väg framåt är djupt olyckligt. Ansvaret för detta faller tungt på mångas axlar idag.”

Oro på Arbetsförmedlingen

Britta Lejon är ordförande för fackförbundet ST som organiserar många anställda på Arbetsförmedlingen. Hon säger till tidningen Arbetet att en regeringskris oroar de anställda på Arbetsförmedlingen. Omstöpningen av Arbetsförmedlingen är en av punkterna i januariavtalet. Enligt uppgörelsen i janauriavtalet ska matchningen med arbetsgivare ska skötas av fristående aktörer. Detta har fackförbundet ST varit kritiskt till. Britta Lejon tror dock inte att regeringskrisen kommer att stoppa planen.

Britta Lejon, ST:s ordförande.

– De enda som vill se ungefär samma arbetsförmedling som vi är Vänsterpartiet. Även om det skulle bli extraval har jag svårt att se att partiet skulle få större inflytande, säger hon till Arbetet.

HRF: ”Lugna och sansade”

Hotell och restaurangfacket har på sin hemsida uttryckt kritik mot Vänsterpartiets agerande.

”Återstarten av besöksnäringen och ekonomin i stort behöver ha en politisk ledning som kan fullfölja uppdraget med full kraft för att ta oss igenom pandemin, inte politiskt kaos.”, skriver de på hrf.net.

Hotell- och restaurangfackets ordförande Malin Ackholt säger till Arbetsvärlden att det just nu finns väldigt många oklarheter.

Regeringskrisen

Riksdagen röstade i dag igenom en misstroendeförklaring av statsminister Stefan Löfven. 181 ledamöter röstade ja (V, M, KD, SD), 109 röstade nej (S och MP), 51 avstod från att rösta (C och L) och 8 var frånvarande. Nu väntar en vecka av diskussioner med talmannen för statsminister Stefan Löfven och därefter återstår att se om det finns en lösning eller om det blir extraval.

Omröstningen i riksdagen skedde efter att ett antal representanter för de olika partierna varit upp i talarstolen och gett sin syn på saken. Liberalernas Johan Pehrson sade att “liberalerna anser att avtal ska hållas”. Annie Lööf menade att “det är en ohelig sammanslutning av fyra partier som är djupt oeniga i allt utom att fälla regeringen” och att de nu “inte har någon plan för vad som ska hända framåt efter omröstningen”. Ebba Busch (KD) sade att “Vi har sagt att om det finns en möjlighet att avsätta statsministern så kommer vi att göra det”. Ulf Kristersson (M) menade att “landet de senaste åren har saknat ledarskap”. Jimmie Åkesson (SD) sade att “vi har inte mycket gemensamt med Vänsterpartiets väljare, men de står upp och representerar sina väljare och det förtjänar de respekt för”. Annelie Karlsson (S) sade att “människor i Sverige ser fram emot ljusare tider, inte mot politiskt kaos”.

Nooshi Dadgostar (V) sade i talarstolen att “Det vi gör i dag det gör vi inte med lätt hand”. Samtidigt menade hon att Vänsterpartiet varit tydliga med att deras gräns går vid marknadshyror när de släppte fram Stefan Löfven som statsminister.

 

Efter omröstningen höll statsminister Stefan Löfven en pressträff.

– Förra gången tog det fyra månader att hitta en ny regering och detta ska nu göras på en vecka och med samma mandatfördelning, sade statsminister Stefan Löfven.

Han tillade att om nyval ska ske, ska det ske inom tre månader.

– Den majoritet som nu har röstat har själva inget alternativ till regeringsbildning, sade Stefan Löfven.

+ Expandera

– Vi vet inte om det blir nyval eller talmansrundor, vi behöver vara lugna och sansade och följa den politiska utvecklingen och göra egna analyser av fakta och hur olika scenarier påverkar mot våra medlemmar, säger Malin Ackholt.

HRF:s medlemmar arbetar i en näring som har drabbats mycket hårt av pandemin och branschen styrs väldigt mycket av restriktioner.

– För våra medlemmar är det viktigt med förutsättningar för att återstarta hotell- och restaurangbranschen. De verksamheter där våra medlemmar befinner sig är i behov av stöd som exempelvis korttidspermitteringar. För oss är det viktigt att det finns politiska beslut som stödjer det här, för vi vet inte hur lång tid det tar innan branschen är up and running igen, säger Malin Ackholt.

Ett annat problem för medlemmarna i HRF är arbetslösheten.

Malin Ackholt, HRF:s ordförande.

– Vi har i dag den högsta arbetslösheten vi har haft i vår näring i modern tid. Vi ser i dag att vi har lika många i arbetsmarknadspolitiska åtgärder som vi har arbetslösa. Hur kommer en arbetsmarknadspolitik se ut med en borgerlig regering? Hur blir det med den förhöjda ersättningen i a-kassan? Kommer den att ligga kvar eller rivas upp?

Malin Ackholt är också bekymrad över att folk i allmänhet inte förstår varför Sverige har hamnat i det är politiskt osäkra läget.

–  Det riskerar att spä på politikerföraktet, säger hon.

”Läget är allvarligt”

Marie Nilsson, ordförande för IF Metall vill inte låta sig intervjuas, men skriver på sin facebooksida: “Läget är allvarligt. Nu behöver partierna lägga manken till och hitta konstruktiva lösningar så att Sverige kan styras. Vi har en pandemi att återhämta oss ifrån. Välfärden måste fungera och klimatomställningen måste fortsätta. Sätt er ner och kom överens om en väg framåt”.

Nu vidtar talmansrundor och ett eventuellt extraval. Enligt en Novusundersökning anser de flesta väljare att ett extraval är en dålig lösning, men SD-väljarna sticker ut som den grupp av väljare där flest tycker att det kan vara en bra idé.

21 jun 2021 | 15:17

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev