”Mycket olyckligt” att Arbetsförmedlingen har hamnat i ett vakuum Britta Lejon, ordförande för fackföreningen ST, är oroad över vad som händer nu med kampen mot långtidsarbetslösheten och situationen på Arbetsförmedlingen. Foto: Daniella Backlund / SvD / TT

”Mycket olyckligt” att Arbetsförmedlingen har hamnat i ett vakuum

Regeringskrisen Före midsommar skulle Arbetsförmedlingen ha fått efterlängtade besked av regering och samarbetspartier om hur de ska gå vidare med reformeringen. Regeringskrisen satte stopp. I höst kanske inte ens Januariavtalet gäller längre – det dokument som är grunden för hela AF-reformen. ST:s ordförande Britta Lejon tycker det är mycket olyckligt.
2 jul 2021 | 12:39
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

I samma stund som riksdagen röstade för en misstroendeförklaring mot statsminister Stefan Löfven i måndags hamnade en av de största planerade förändringarna av den svenska arbetsmarknadspolitiken i ett vakuum. Regeringens plan var att före sommarsemestrarna skicka ut en försenad departementsskrivelse om detaljerna i reformeringen av Arbetsförmedlingen och de fristående aktörerna, en skrivelse som alla som berörs av reformen har väntat på länge.

Tillsammans med kommuner och fristående aktörer måste vi ha en hållbar väg framåt. Med tydlighet om våra uppdrag, en gemensam kontext och ett sammanhang.

När arbetsmarknadsbedömningarna för 2021–2022 presenterades i mitten av juni underströk myndighetens generaldirektör Maria Mindhammar vikten av besked från politikerna:

– Tillsammans med kommuner och fristående aktörer måste vi ha en hållbar väg framåt. Med tydlighet om våra uppdrag, en gemensam kontext och ett sammanhang. Och Arbetsförmedlingen måste ha långsiktiga budgetförutsättningar.

Måndagens besked innebär allt annat än detta, på kort eller lång sikt beroende på vad som händer med regeringsbildningen framöver. Arbetsvärlden har sökt generaldirektör Maria Mindhammar i veckan för en kommentar, men enligt myndighetens pressavdelning lämnar hon inga kommentarer alls i det här läget.

”Tills vidare gäller regleringsbrevet”

Arbetsmarknadsdepartementet svarar via Eva Nordmarks pressekreterare Fredrik Persson i ett mejl att ”på grund av det rådande politiska läget behöver vi avvakta innan något besked kan ges. Tills vidare gäller de uppdrag Arbetsförmedlingen har enligt sin instruktion och styrning i årets regleringsbrev.”

Britta Lejon, ordförande för ST som organiserar många anställda på Arbetsförmedlingen, tycker att det här är mycket olyckligt.

– Skrivelsen är redan uppskjuten sedan tidigare, säger hon till Arbetsvärlden, och alla på Arbetsförmedlingen har gått och väntat på den. Det är väldigt olyckligt att det nu är ett ännu mer oklart läge än tidigare. En expeditionsministär kan inte fatta beslut om vad som helst.

Oro för resurserna mot långtidsarbetslöshet

ST har under en tid haft diskussioner med regeringen och samarbetspartierna om ytterligare resurser för Arbetsförmedlingen i höstens budgetproposition, inte minst på grund av den ökade långtidsarbetslösheten under pandemin. Frågan är vilken budget som kommer att gå igenom i riksdagen i höst. Och vad händer med reformen som sådan, som startades genom januariavtalet som S- och MP-regeringen skrev med Centern och Liberalerna?

– Parterna i januariöverenskommelsen har förhandlat om varje detalj i reformeringen, men nu när det inte finns något januariavtal är det väldigt oklart vad det innebär, konstaterar Britta Lejon.

Om jag skulle vara positiv finns kanske nya möjligheter att göra förbättringar i reformen.

Men att de planerade förändringarna helt uteblir, det tror inte Britta Lejon eftersom det finns en önskan bland oppositionspartierna att gå i samma riktning som Centern, med flera privata utförare.

– Så jag ser inte att den här situationen just nu skulle innebära en radikal omsvängning. Om jag skulle vara positiv finns kanske nya möjligheter att göra förbättringar i reformen. S-partikongressen i höst skulle kunna ta nya beslut, det finns också internkritik inom Centern.

Vad gör ni på ST nu?

– Vi måste försöka få lite svar, även om jag inte är säker på att det går. Och så kommer vi fortsätta med vårt arbete för att få mer resurser till Arbetsförmedlingen.

2 jul 2021 | 12:39
Om skribenten
Tf chefredaktör

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev