Ökning med 25 procent fler medlemmar i kulturens a-kassa De som drabbats hårdast är de som arbetar i fria teatergrupper, på biografer och med dans. På bilden Playhouse Teater. Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Ökning med 25 procent fler medlemmar i kulturens a-kassa

Coronakrisen Det var en stark tillströmning till kulturdelen i Unionens a-kassa i mars. Idag är 1400 i Teaterförbundet korttidspermitterade, främst på biografer. – Det ekonomiska läget är allvarligt för medlemmarna, säger Mika Romanus, förbundsdirektör hos Teaterförbundet.
Göran Jacobsson
23 apr 2020 | 11:06
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Teaterförbundets medlemmar påverkas mycket av krisen. Turnéer och föreställningar ställs in och jobben försvinner. Bara var tionde medlem har tillsvidareanställning. De allra flesta är visstidsanställda och många är egenföretagare.

– Det är väldigt intensivt. Det ekonomiska läget är allvarligt för medlemmarna, säger Mika Romanus, förbundsdirektör hos Teaterförbundet.

I början av Coronakrisen fanns ett förbud mot möten och sammankomster med mer än 500 deltagare. Det satte stopp för teaterföreställningar och möjligheterna att visa film på biografer. Förbudet har senare skärpts och nu är det inte tillåtet att ordna sammankomster med fler än 50 deltagare. De som drabbats hårdast är de som arbetar i fria teatergrupper, på biografer och med dans.

De som drabbats hårdast är de som arbetar i fria teatergrupper, på biografer och med dans.

– Vi tecknar avtal om korttidsarbete, där det är möjligt, säger Mika Romanus.

Hon berättar att man på förbundskontoret känner till att omkring 1 400 personer är korttidspermitterade och det är nästan bara är på biografområdet som korttidsarbete används. Hon påpekar dock att mörkertalet kan vara stort.

Teaterförbundets medlemmar är som regel med i kulturdelen i Unionens a-kassa. Under mars ökade medlemsantalet i kulturdelen med 1 800 personer, vilket är en ökning med ungefär 25 procent.

Däremot ökade inte arbetslösheten nämnvärt under mars jämfört med samma månad 2019. Harald Petersson, föreståndare för Unionens a-kassa, säger dock att trycket nu är stort från kulturarbetarna och att det är många ersättningsärenden på gång.

Teaterförbundet har slutit säravtal som innebär att medlemmarna tillfälligt avstår från sina upphovsrättsliga ersättningar för att göra det möjligt för institutionsteatrar att sända föreställningar digitalt.

– Jag tror det har betydelse för många som sitter isolerade hemma.

Mika Romanus säger att de digitala föreställningarna även når en ny publik, som inte brukar se teater och som kanske bor långt ifrån institutionsteatrarna.

 Jag är dessutom orolig för att stödet inte ska träffa rätt.

Bland dem som sänder digitalt finns Berwaldhallen, Dansens hus, Riksteatern, Norrlandsoperan och Gävle konserthus.

Villkor för Teaterförbundets medlemmar

Teaterförbundet har 8 690 medlemmar. Bara 10 procent av dem är fast anställda och resten har visstidsjobb och många är egenföretagare. Det finns 37 lokala klubbar och det är bland annat på Kungliga operan, Borås Stadsteater, Giron Sami Teater och Unga Klara. Dessutom finns 15 yrkesavdelningar där filmavdelningar är störst och bland de andra finns dansavdelningen och teknikeravdelningen.

Kollektivavtal omfattar en stor del av verksamheten. När det gäller scenkonst är organisationgraden hög medan den är lägre när det gäller film.

Genomsnittslönen för de konstnärliga grupperna i Teaterförbundet är 34 000 kronor i månaden. Genomsnittlönen för skådespelare är 30 701 kronor i månaden medan genomsnittet för sångare är 39 133 kronor.

+ Expandera

För en månad sedan utlovade kulturminister Amanda Lind ett räddningspaket på en halv miljard till kultursektorn, men än är inte reglerna för stödet klara.

Simon Norton är skådespelare och ordförande i Teaterförbundet. Han säger:

– Det tar för lång tid. Jag förstår inte varför. Det är frustrerande och jag är dessutom orolig för att stödet inte ska träffa rätt.

Han tycker att det är väsentligt att stödet går till alla delar av branschen och det innebär att det bör gå till både offentliga och privata arbetsgivare. Dessutom är det viktigt att frilansare kan få stöd och att det utformas så att även de med enskild firma omfattas. Simon Norrthon vill även att stödet ska nå alla grupper även sådana som tekniker och filmarbetare.

– Stödet behöver också utformas så att det täcker arbeten som inte blir av på grund av krisen.

Göran Jacobsson
23 apr 2020 | 11:06

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev