Ökade sympatier för SD bland män i TCO-förbund

Politik Sverigedemokraterna ökar och Socialdemokraterna minskar, visar den senaste partisympatiundersökningen.
4 dec 2014
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

I SCB:s mätning av partisympatier efter facklig tillhörighet ökar stödet för Sverigedemokraterna något i alla grupper utom bland män inom LO. Störst är ökningen bland män som är medlemmar i TCO-förbund, från 3,4 procent vid senaste mätningen i maj till 8 procent i november. Det är dock fortfarande mindre än stödet partiet får bland alla män på arbetsmarknaden, 10,3 procent. Partiet har också växt mycket hos kvinnor i LO-kollektivet: från 2,7 procent av de svarande till 5,9 procent. TCO:s ordförande Eva Nordmark kommenterar SD:s framgångar:
– Det finns ett missnöje med politiken och det kan nog ta sig uttryck i att fler sympatiserar med ett parti som Sverigedemokraterna. Vi får hoppas att det inte blir valresultatet sedan. De seriösa, trovärdiga partierna måste skapa en förhoppning om ett bättre samhälle i valrörelsen.

De stora tappen står Socialdemokraterna för: hela 13,9 procent av LO-männen har sedan i maj förlorat sin sympati för partiet, 7,1 procent av kvinnorna i Saco och 4,7 procent av männen i TCO-grupperna. Även Vänsterpartiet tappar i alla grupper.

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar