På tisdagen höll Medlingsinstitutets konferens om de samhällsekonomiska förutsättningarna inför kommande avtalsrörelse. Lönerna 2016 visar att industrimärket i stort sett höll, menade Medlingsinstitutets generaldirektör Carina Gunnarsson då.
Trots att två stora grupper, undersköterskor och lärare, med parternas goda minne ställdes utanför industriavtalets märke 2016, visar alltså utfallet att märket i stort sett höll. 2017 omfattas inte Kommunal och lärarna. Den här gången ska cirka 500 avtal slutas som berör 2,3 miljoner arbetstagare.
Enligt Konjunkturinstitutet kommer förhandlingarna föras mitt i en inhemsk högkonjunktur, med arbetskraftsbrist inom många branscher. KI:s prognos är att avtalen framåt i tiden hamnar över 2016 års nivå, på 3,2 procent 2017 och 3,4 procent 2018.
Annan inhemsk verklighet
Håkan Hellstrand, ekonom på SKL som här representerade arbetsgivarsidan, sade att industriavtalet med sitt ursprung i 1990-talskrisen tillsammans med andra reformer har varit framgångsrikt för svensk ekonomi.
– Vi talar ofta om finansieringsproblem i kommunerna men nu ser det helt annorlunda ut – nu är det arbetskraftsbrist och det är den miljön vi måste hantera. Det här ställer krav på lönebildningen.
Också TCO:s chefsekonom Göran Zettergren tror att industrimärket utsätts för press.
– Nu utsätts vi för spänningar mellan inhemsk marknad och den exportberoende marknaden. Jag tror inte att det problemet kommer att försvinna utan det är något som vi måste hantera framöver.
Oro för världshandeln
Förutsättningarna kompliceras av att den globala utvecklingen osäker.
–Vi ser en viss förstärkning av den globala konjunkturen men en ovanligt svag utveckling av världshandeln. Det är oroande, sade Cecilia Hermansson, ordförande i Industrins ekonomiska råd när hon på konferensen presenterade rådets rapport om läget inför avtalsrörelsen.
Svenskt näringslivs chefsekonom Bettina Kashefi med att oroas över att högkonjunkturen kan elda på lönekraven.
–Men exportindustrin har tappat 9 procent på den marknad som Sverige agerar på. Så det ser dystert ut! sammanfattade hon.
–Det är en blandad bild, men att påstå att läget är dystert är en ganska konstig verklighetsbild, invände LO:s chefsekonom Ola Pettersson. Globalt är konjunkturen på väg uppåt, och Sverige går bra.