I dag slog Högsta domstolen (HD) fast att en tidigare chef och en HR-specialist vårdbolaget Attendo brutit mot repressalieförbudet när de gav vårdbiträdet Stine Christophersen en skriftlig erinran, efter att hon pratat i media om sitt arbete under pandemin.
De har därmed begått ett brott mot meddelarskyddet. Enligt HD var buskapet i erinran så pass skarpt formulerat att det är straffbart.
– Det är en viktig dom på flera sätt. Den skickar en tydlig signal om vikten av att respektera repressalieförbudet och det faktum att anställda i privata vårdföretag faktiskt har rätt att uttala sig i media. Den visar också värdet av att vi har meddelarskydd inom privat vård, skola och omsorg, säger Journalistförbundets ordförande, Ulrika Hyllert i en kommentar .
Ledarna – domen visar hur svårt det här är
Ledarna, chefers fackförbund, var med och överklagade domen till HD. Ledarnas förhandlingschef Sara Kullgren har också varit juridiskt ombud åt den tidigare chefen.
Hon anser att domen är allt annat än tydlig.
– Den är inte glasklar, utan det är en skiljaktig dom vilket visar på hur svåra de här bedömningarna är. HD har prövat vilka ingripanden som är straffbara. Tre av fem i domstolen ansåg ett en erinran i det här fallet var ett så pass kraftigt ingripande att man ska dömas för ett brott. Men två höll med oss.
Hon säger också att målet inte rör rätten att använda sig av meddelarskyddet, utan om vilka ingripanden från arbetsgivaren som kan ge ett straff.
Kommunal: ”Viktig seger”
– Kommunal är väldigt glada att Högsta domstolen fastställer hovrättens dom i detta vägledande mål, en viktig seger för alla som omfattas av lagen att veta att man inte ska vara rädd för att framföra kritik och våga larma om missförhållanden till media utan att riskera att drabbas av repressalier, säger Malin Ragnegård, förbundsordförande Kommunal i ett pressmeddelande.
Till Arbetet säger yttrandefrihetsexperten Nils Funcke också att domen är en viktig signal till ”alla privata arbetsgivare inom vård, skola och omsorg”.
– Arbetsgivaren har möjlighet att dela ut varningar även i fortsättningen, men då får det ske på grund av att personen har misskött sitt arbete. I det här fallet var det en grov kränkning av Stines yttrandefrihet, säger han.
Påminnelse om chefens straffansvar
Sara Kullberg, förhandlingschef på Ledarna och juridiskt ombud till en av cheferna, säger att hon tror att domen kommer att göra chefer i offentligt finansierad privat verksamhet mer medvetna om att meddelarskyddet kan få konsekvenser där.
Från Ledarna kommer man nu rekommendera sina medlemmar att vara väldigt noggranna när de formulerar en erinran.
– I första hand att det är viktigt att bli medveten om att en erinran kan anses vara en disciplinpåföljd. Eftersom chefen själv kan bli ställd till svars.
– Och vi vill också rekommendera att inte behandla flera frågor samtidigt i ett och samma möte. Utan ha ett särskilt möte, som bara handlar om det som erinran lämnas för. Så att det inte uppstår otydligheter.