Tillväxtverket borde kräva tillbaka pengarna från Volvo AB Volvo delar ut bonusar trots korttidsarbetesstöd. Fel, enligt Mikael Feldbaum.

Ledare Tillväxtverket borde kräva tillbaka pengarna från Volvo

Nu har Sverige infört korttidsarbete som en permanent möjlighet i kristider. Då måste systemet ha legitimitet. Det var inte såhär det var tänkt, skriver Mikael Feldbaum.
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

1,7 miljarder i korttidsstöd från svenska skattebetalare. Och som tack 118 miljoner i bonusar till koncernledningen. Volvoledningen vet hur man tar sig igenom en kris.

Volvoledningen vet hur man tar sig igenom en kris.

LO gick i taket efter DI:s avslöjande om att AB Volvo som sagt att man sänkt löner och stoppat bonusar, ljög. Lönerna var i stort sett desamma och bonussystemet gjordes om så att bonusarna kunde betalas ut trots kristiderna.

Magdalena Andersson resonerade kring att bollen låg hos Tillväxtverket snarare än hos regeringen. Men om inte Tillväxtverket kräver tillbaka pengarna från Volvo med hänvisning till de formuleringar om bonusar som man tillämpar idag – det borde man – så är bollen tillbaka hos Magdalena Andersson. Den permanenta lag om korttidsarbete som hon genomfört nämner inget specifikt om utdelningar och bonusar. Men Volvos beteende visar att det var naivt att inte reglera detta.

Nu har Sverige infört korttidsarbete som en permanent möjlighet i kristider. Då måste systemet ha legitimitet.

Det var inte såhär det var tänkt. Sverige förtjänar ett system som räddar löntagares jobb i en kris. Inte ett som spär på ägares och lednings privata förmögenheter. Om inte Tillväxtverket agerar så borde Magdalena Andersson gå tillbaka till ritbordet.

Om skribenten
Chefredaktör

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar