Unionen: Snabbare återhämtning än vad statistiken visar Katarina Lundahl, chefsekonom på Unionen, ser positiva tecken för ekonomin. Foto: TT, Camilla Svensk

Unionen: Snabbare återhämtning än vad statistiken visar

Rapport Användningen av korttidsarbete har halverats för Unionens medlemmar sedan i höstas. Unionens chefsekonom Katarina Lundahl pekar på en återhämtning som går snabbare än vi kanske tror. – Den minskade användningen av korttidsarbetet visar en dold återhämtning där antalet arbetade timmar ökar snabbare än vad arbetslöshetssiffrorna visar, säger Katarina Lundahl.
20 apr 2021 | 13:46
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

I dagsläget har 14 000 av Unionens medlemmar korttidsarbete i någon omfattning, vilket är en halvering från 28 000 i oktober 2020 och en ännu mer dramatisk minskning sedan våren 2020 då hela 120 000 medlemmar beräknades vara i korttidsarbete.

Enligt Katarina Lundahl, chefsekonom på Unionen, är minskningen ett tydligt styrketecken för ekonomin.

– Den främsta anledningen till att avsluta korttidsarbetet är att behovet minskat. Minskningen av korttidsarbetet är en dold återhämtning eftersom det som sker först, innan man nyanställer, är att man tar tillbaka de anställda som har korttidsarbete. Antalet arbetade timmar ökar alltså snabbare än vi kan se utifrån arbetslöshetssiffrorna, säger Katarina Lundahl.

Jag tycker att det vore rimligt med besked under maj månad

Minskningen av korttidsarbete sker dock i olika takt för olika branscher.

– Användandet minskar snabbast inom industrin som nästan är tillbaka i produktionsnivåerna från innan krisen. För branscher som drabbats särskilt hårt, exempelvis besöksnäringen, ser vi däremot att användningen av korttidsarbete står still eller till och med ökar något. Inom handeln har krisen slagit olika både för partihandeln och detaljhandeln. Exempelvis går det bra för trädgårdsvaror medan kläder och skor fortfarande har det svårt, säger Katarina Lundahl.

Hur viktigt har korttidsarbetet varit?

– Det har varit superviktigt för alla branscher men framför allt för industrin. För många verksamheter har alternativet till korttidsarbete varit att sparka folk, så det har varit viktigt för jobben. Det tar också längre tid att komma tillbaka i arbete efter att man blivit av med jobbet vilket skulle sinka återhämtningen, något vi också såg under finanskrisen.

Kommer man behöva förlänga korttidsarbetet ytterligare?

– Ja, det tror jag. Åtminstone några månader in på hösten. Men vi vet inte heller vad som händer, det kan komma fler bakslag eller så går återhämtningen snabbare än vi tror, säger Katarina Lundahl.

Är det viktigt att regeringen kommunicerar sin intention att förlänga korttidsarbetet i god tid?

– Det är alltid bra med god framförhållning. Jag tycker att det vore rimligt med besked under maj månad, säger Katarina Lundahl.

20 apr 2021 | 13:46

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev