Robin Hood räddar inte landsbygden Statsminister Stefan Löfven sommartalar i Björneborg i Värmland. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ledare Robin Hood räddar inte landsbygden

Landsbygdsborna borde fokusera på annat än bensinpriser. Och politikerna på annat än utjämningssystemet. Om landsbygden ska blomstra.
23 aug 2019
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Stadsborna återvände från sommarvistelsen i landet för att mötas av rapporteringen från Stefan Löfvens sommartal om hur landsbygden ska räddas. Bra tajming av Löfven att passa på när svenskarna fortfarande hade barr under fötterna.

Skatteutjämningen ska öka från knappa 10 miljarder till dryga 11 miljarder, fastslog Socialdemokraterna.

Gott så. Men det är kanske inte den revolution som glesbygden väntat på.

Många landsbygdsinvånare verkar å sin sida i stället fokusera på bensinpriset. Med tanke på att storstadsbor åker mer bil än landsbygdsborna, så förefaller idén om att sänkta bensinpriser skulle rädda landsbygden lätt förfelad.

Ränteavdragen fortsätter stänka tusenlappar ner i Stockholmarnas fickor.

Både politiken och landsbygdsborna skulle behöva fokusera på det stora spelet:

En betydligt viktigare utjämningsfaktor än både utjämningssystem och bensinpriser är de vitt skilda kommunalskatterna. Här kan det diffa flera tusenlappar i månaden för ett hushåll i storstad respektive landsbygd. Här borde staten ta ett större ansvar för att välfärden fungerar i hela landet.

När fastighetsskatten ersattes av en kommunal fastighetsavgift så gynnade det stockholmarnas privatekonomi på bekostnad av invånarna i alla andra län. Avgiften ökade i landet, men sänktes för de med störst villor i Stockholm. Ränteavdragen fortsätter stänka tusenlappar ner i Stockholmarnas fickor varje månad. Ingen gillade tydligen fastighetsskatten, men visst tjänade den samhället som helhet väl.

I budgettider är det just nu mycket tal om att staten borde låna och investera nu när det är så extremt billigt. Och investeringar i infrastruktur och välfärd på landsbygden vore välbehövligt. Regionala projekt för omställning till en fossilfri ekonomi. Post, tåg, fiber, mobiltäckning, vägar som fungerar. Kanske behöver staten återta kontrollen över till exempel Trafikverket och SJ och se till att samhällsintresset, i stället för enskilda bolags intressen, styr.

Se där några satsningar som skulle kunna utjämna orättvisor. Och kanske till och med tända ett hopp om en framtid på landsbygden.

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar