Rädslan att falla är farligast Kristdemokraternas Ebba Busch Thor är emot böneutrop i Sverige. Foto: Mikael Fritzon / TT
Ledare

Rädslan att falla är farligast

Utspel om böneutrop kommer inte stoppa högerpopulismen. Det kan bara en trygg arbetsmarknad och lösta samhällsproblem göra.
15 mar 2018 | 09:35
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Dra ut en kurva över den ekonomiska utvecklingen i Europa och framväxten över högerpopulismen och du finner att de överensstämmer ganska väl – när konjunkturen viker, ökar stödet. Populismen växer kraftigt i spåren av 30-talskrisen, 90-talskrisen och finanskrisen 2007-2008.

Men det är inte hos de allra fattigaste som du hittar högerpopulismens väljare, hos dem som drabbats hårdast av kriserna. Nej, populistväljarna återfinns hos dem med stor risk att förlora vad de själva byggt upp. De är ofta lägre tjänstemän eller i arbetaryrken med låg facklig organisationsgrad, ofta småföretagare med tuffa arbetsvillkor och utsatta för stora ekonomiska risker. Påtagligt ofta med relativt kort utbildning. I internationell forskning kallad ”petite bourgeoisie”, småborgarna.

Genom hårt arbete håller man huvudet över vattenytan. Men så kommer en finanskris och det visar sig att politiken skyddar både de starka bankerna, och de svagaste som får bidrag. Medan pensionerna kapas, vården haltar, ambulansen inte kommer i tid, utsikterna att få igång sin egen ekonomi ser bleka ut. Det är då syndabockar som invandrare blir bekväma. Och politikerna anklagas för att svika folket genom att ta in invandrare.

Det finns inga genvägar med utspel om böneutrop. Jobbet med de verkliga samhällsproblemen och tryggheten måste göras.

En ny rapport från tankesmedjan Futurion, som presenteras idag, framhåller just rädslan att förlora arbetet som den avgörande faktorn bakom högerpopulismens framväxt. Forskaren Sirus Dehdare har visat att en tredjedel av Sverigedemokraternas ökning i väljarstöd 2006-2014 kan hänföras till lagda varsel. Den svenska effekten hänför sig dock enbart till inhemskt födda arbetare utan kvalificerad yrkesutbildning. Rapporten från Futurion tillbakavisar också tesen att det skulle vara ökad invandring som ligger bakom stödet till populismen.

När utspelen om att förbjuda böneutrop haglar bör vi därför komma ihåg vad valet egentligen handlar om. Förbjudna böneutrop och stopp för religiösa friskolor må göra Sverige lite tråkigare och mer instängt. Men det hindrar absolut inte det framväxande hotet mot demokratin, högerpopulismen.

Då handlar det om ett tryggt arbetsliv där risken att falla igenom minimeras. Genom omställningsförsäkringar och kompetensutveckling. Genom att LAS ger trygghet och beräknelighet. Och genom att samhällets åtaganden och problem löses: pensionerna ska leverera, ambulansen komma i tid, vården fungera och framtidstron stärkas.

Det finns inga genvägar med utspel om böneutrop. Jobbet med de verkliga samhällsproblemen och tryggheten måste göras.

15 mar 2018 | 09:35
Om skribenten
Chefredaktör

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev